KLÄTTRA

SCHEMALAGDA aktiviteter     PRIVAT tur/aktivitet       Grupper       HYR klättringsutrustning

Butik (begränsat urval): * Hardware * Skor * Sele * Hjälm * Crashpad * Hygienutrustning * Förare

Läs mer nedan om klättringens olika dicipliner

KLICKA PÅ DATUM FÖR ATT LÄSA MER/BOKA:

Klättra med Outdoor West

Outdoor West arrangerar bekväma och trygga, men samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar: Kajak, cykel, vandring och klättring.

Vi har renodlad provapå-klättring för unga, vuxna och mogna barn. Dessutom har vi familjeturer där vi kombinerar olika klättertekniker med vandring och naturupplevelser. Är ni en grupp 2-5 personer eller fler kan ni boka ett tillfälle som passar er bäst, eller välja bland våra schemalagda aktiviteter.

 

 

Våra klätteraktiviteter

Topprepsäsong: April-November * Bouldering: Året runt (grupper)

I turer som är längre än 3 timmar ingår en måltidsupplevelse. Varje aktivitet inleds med utprovning av utrustning. När det är dags att sätta igång får deltagarna en genomgång av nödvändig teknik och säkerhet

STRANDSITTAREN -   ett familjeäventyr

Beach dweller - Via corda, scrambling och möjlighet att prova på topprepsklättring. Vi rör oss i sidled längs smala klipphyllor, ca 2 meter ovanför vattenytan. Säsong: april-november   Max 2 timmar  Ålder 3-73 år med fullt friska knän och vrister. 

KLÄTTRA, SCRAMBLA & VANDRA: TOPPTUR KOMBI - ett familjeäventyr

Scrambling +++  - Topptur med scrambling och möjlighet att prova på topprepsklättring. Ålder 7-77 år med fullt friska knän och vrister Total tid max 4 timmar. Säsong: maj-september  Måltidsupplevelse med varm soppa ingår.   Endast grupper

TOPPREPSKLÄTTRING - olika nivåer

Säsong: april-november   

  • Nivå 1: Intro för nybörjare: 90 minuter , enskilda bokningar, schemalagda tider
  • Nivå 2: Workshop (för inomhusklättrare), enskilda bokningar, schemalagda tider
  • Grupp 2-5 pers, en ledare, 2-3 timmar
  • Grupå 5-10 pers, två ledare, 1.5-2.5 timmar

Platsen varierar . Kontakta oss om du inte fått en Google Maps pin 3 timmar innan start.

  • a) Lysekil (ev samåkning från vår lokal på N Hamng. 6)
  • b) Trellebystrands Camping

Vandra och scrambla: TOPPTUR till Fornborgen

Ett äventyr för alla åldrar. Räkna med att bli lite smutsig, samtidigt som du har roligt. Topptur 2,5 hrs, medelsvår/fysisk vandring i mycket brant och tidvis svårforcerad terräng. (Men det finns vissa alternativa omvägar.

Klättra: GRUPP 2-5 pers - sport/topprep

Under 2 timmar får ni en introduktion till utrustning och teknik för klättring med topprep (sk sportklättring) på Bohusläns granitklippor. Har ni klättrat tidigare så fortsätter vi från den nivån. Denna grupp-aktivitet innebär att klättringen genomförs den dag och tid som passar er. Rekommendras  2-4 personer (nybörjare). HUR MYCKET HINNER VI KLÄTTRA? Beroende på gruppens storlek, tidigare erfarenhet och platsen vi för dagen väljer att klättra på kommer varje deltagare att klara av minst 2-3 leder av ökande svårighetsgrad under maximalt 2 timmar, om ni inte är fler än fyra. Är ni 5-6 nybörjare blir det troligen 2 leder vardera under 2 timmar, och någon kanske hinner med fler. Ofta vill inte alla i gruppen klättra lika mycket. KLÄTTRA LÄNGRE TID? Vill gruppen klättra längre tid rekommenderar vi att beställa mer tid i samband med utcheckningen. Har ni klättrat tidigare hinner ni oftast med fler leder än om alla är nybörjare. Vill ni klättra mer: boka på 30 eller 60 minuter extra (bokas som tillval innan utcheckningen). I pristillägget för 60 minuter extra ingår tillgång till utrustning för för upp till 8 personer. Är ni 6-8 personer blir det mycket väntetid mellan gångerna som var och en klättrar, men det innebär även mer tid att umgås i gruppen om ni väljer att lägga till en timma extra (tillval) på denna aktivitet. Vill ni istället klättra mer intensivt rekommenderar vi istället en gruppklättring för 5-10 pers, med två klätterledare. Är ni en ännu större grupp som behöver fler klätterledare så att fler kan klättra samtidigt, kontakta oss för offert.  

FrånSEK 3'700
Boka Nu!

Klättra: GRUPP 5-10 pers - Sport/topprep

Under 90 minuter får ni en introduktion till utrustning och teknik för topprepsklättring (sk sportklättring) på Bohusläns granitklippor. Eftersom vi är två aktivitetsledare kan vi samtidigt säkra er på två leder av olika svårighetsgrad, så gruppen kan ha blandad erfarenhet och vi anpassar efter läget. Rekommenderas för 6-8 personer (nybörjare)  HUR MYCKET HINNER MAN KLÄTTRA Beroende på gruppens sammansättning, dvs deltagarnas antal och tidigare klättererfarenhet kommer ni att kunna klättra olika många leder under tiden för aktiviteten. Vilken plats vi för dagen kan klättra på beror på eventuell nederbörd de senaste 2-3 dygnen (torktid etc) och därmed blir lederna vi kan klättra en given dag olika långa. Dessa faktorer sammantaget påverkar hur många leder var och en kommer att få klättra, men oftast blir det mellan 2-4 leder av successivt ökande svårighetsgrad. Har ni klättrar tidigare hinner ni oftast med fler leder, är det många nybörjare tar det längre tid. Större grupp: Är ni fler än 10 personer rekommenderar vi att ni lägger till 30 eller 60 minuter extra. (Boka pristillägg i samband med utcheckningen.) Umgås med varandra: Medan de andra klättrar eller tar på sig utrustningen har ni gott om tid att umgås, äta och supporta varandra. Beställ måltidsalternativ i samband med utcheckningen eller kontakta oss för andra alternativ.

FrånSEK 4'900
Boka Nu!

Klättringens discipliner

Bouldering: Vid bouldering (från engelskans boulder = klippblock) klättras ... klippartier nära marken, vanligast utan rep. Den utrustning som tillåts är begränsad till klätterskor, en kritpåse och en \”crash pad\” (landningsmadrass). Bouldering utövas på såväl naturliga klippblock och klippor som på artificiella objekt.

Inomhus: Idag använder de flesta klättrare artificiella väggar, ”klättergym”, för träning och fritidssysselsättning.

Topptur: Att gå på toppturer har folk gjort i många år.

Scrambling: Vandring i brant terräng där man får/måste använda händerna för stöd eller grepp.

Vandring/Trekking: Vandringar till bergshyttor, pass och toppar är en form av bergsbestigning. En vandring som varar flera dagar bland höga berg och i andra vildmarksområden, särskilt bortom allfartsvägarna, kallas idag ofta för trekking. Vandringen förvandlas till en tekniskt mer krävande bergsklättring (scrambling) så snart händerna används för att ta sig framåt.

 

Via Ferrata: Turer som går i brant klippterräng och är utrustade med stålvajrar och metallsteg blir alltmer populära. Om säkerhetssystemet består av rep kan det istället kallas via corda.

 

Klippklättring brukar delas in i ”Traditionell klättring” och ”sportklättring”. de två underdisciplinerna bedrivs i mångt och mycket på samma sätt. Den enda egentliga skillnaden är hur klättringen säkras. 

Traditionell klättring: Klättraren ansvarar för placeringen av säkringar eller får klara sig utan dem.

Sportklättring: Säkringarna består i allmänhet av fasta säkringar, så kallade borrbultar.

(ovanstående definitioner är saxade ur en artikel från Svenska Klätterförbundet).

 

Avancerat move för att vara första gången

Klättra på egen hand

Stångenäset med sina många granitväggar har länge varit populärt bland klättrare. Numera är området kring Lysekil också känt för sitt utbud av lätta sportleder med mycket hög tillgänglighet. Inom Lysekils kommun finns närmare tusentalet kätterleder, i olika dicipliner i alla väderstreck och av alla svårighetsgrader. Läs mer här.

Klättring sker ibland i områden med störningskänsligt djurliv, och/eller på privat mark, eller på platser som delas med andra utövare av rörligt friluftsliv. Därför gäller det att ta hänsyn till nauren, djuren och andra människor. Det gäller att ha koll allemansrätten, accessen och respektera ev klättringsförbud.

Vi har förare och annan klätterutrustning till salu. Dessutom hyr vi ut crashpad och annat som är tungt eller skrymmande att ta med på semestern.

Outdoor West Klättra och scrambla: STRANDSITTAREN - ett familjeäventyr

Klättra och scrambla: STRANDSITTAREN - ett familjeäventyr

Förflyttning längs en smal hylla ovanför vattenbrynet och därefter möjlighet att prova på topprepsklättring. Familjen eller arbetsgruppen arbetar som ett team och stärker varandra. Stötta dina barn, föräldrar eller vänner som lämnar sin normala bekvämlighetszon. Vi inleder med en äventyrlig och fysiskt krävande promenad som tar oss fram till vår via ferrata (corda). Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Det blir ingen bindande bokning förrän utcheckningen är genomförd. Område:  Trellebystrand, 4 km från centrala Lysekil Säsong:  April-September Krav: 3-73 år Sko/sandal som sitter kvar på foten och har gummisula med mönster som ger bra grepp (ej vit plast) Ungdom: Från 10 år kan delta utan vuxet sällskap Detta ingår: Aktivitetsledare Lån av hjälm, sele (och skor till topprepsklättringen) Ta med:  (vatten, ryggsäck - händerna måste vara fria om du behöver hjälpa dina barn/vänner) Varaktighet:   2 timmar Språk: Svenska och engelska Måltid: Nej   Kollektivtrafik Västtrafik: Busshållplats FINNSBOVÄGEN (30 min promenad) Parkering: Avgift via swish till Trellebystrands Camping Vattenrutchkana: Dagpass betalas i receptionen Kiosk: Glass, kaffe, läsk, varma mackor, nybakat & minilivs  

FrånSEK 650
Boka Nu!
Outdoor West Klättra: SK1 Introduktion till sportklättring - nivå 1 (90  min)

Klättra: SK1 Introduktion till sportklättring - nivå 1 (90 min)

Prova på att klättra utomhus med sele, hjälm och klätterskor. Vi är vana vid att hjälpa barn, ungdomar och vuxna nybörjare till en härlig upplevelse på klätterklippan.  OBS! Detta är inte en kurs - utan endast en introduktion - dvs nivå 1, för barn och nybörjare. Denna aktivitet kan med fördel göras tillsammans av 2-3 generationer deltagare. Max 5 deltagare/session. Är ni en större grupp nybörjare kontakta oss så kan ni boka 60-90 minuter extra i anslutning till denna aktivitet. Är du van vid inomhusklättring, har fyllt 10 år och vill prova på att klättra på en klippa utomhus rekommendrar vi istället Nivå 2. Klicka på knappen BOKA NU för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Det blir ingen bindande bokning förrän utcheckningen är genomförd. Vi tillämpar ett minsta antal bokade deltagare för att vissa aktiviteter skall genomföras. Pengarna reserveras på ditt betalkonto i väntan på att detta antal blir bokat. Först därefter dras beloppet från ditt betalkort och bokningen bekräftas. Om inte antalet bokade är tillräckligt annuleras ordern och eventuell betalning återförs automatiskt (detta gäller inte om man bokar priskategorin "grupp/egen avgång). OMRÅDE: Varierar beroende på var det finns torra klippor:  t ex Lilla Långevik, Trellebystrand  Varaktighet:  1.5 timmar  Nivå: Novis, nybörjare Säsong: April-Oktober Krav: 3-73 år Inga förkunskaper Hyfsat bra anklar och knän Detta ingår: Hjälm, sele och klätterskor.  En aktivitetsledare som säkrar och instruerar. Varje deltagare får prova på  2-3 leder (beroende på ledernas svårighetsgrad och längd) under de 90 minuter som aktiviteten pågår. Förbehåll: Minst 3 bokade deltagare Språk: Svenska och engelska OMBOKNING ELLER AVBOKNING Om vi/arrangören (OWS) behöver ställa in en bokad aktivitet (på grund av väderförhållandena) så kommer vi att kontakta dig och boka om dig till ett senare tillfälle. Vill du istället boka om till en annan aktivitet så debiteras mellanskillnaden från ditt kort (men bara om den nya aktiviteten är dyrare). Om du tecknar vårt avbeställningsskydd ökar du din valfrihet: Avbeställningsskyddet bokas som ett tillägg, innan du checkar ut kundkorgen och genomför betalningen. Välj prisnivå och tid för senaste av/ombokning (2 respektive 48 hrs).  Kan ej läggas till i efterhand. Vid tecknat avbeställningsskydd gäller följande: Vill du byta till annan aktivitet, dag eller avgångstid hjälper vi dig. Behöver du själv avboka någon av deltagarna eller hela aktiviteten så ska detta göras per telefon eller e-post senast 2 / 48 timmar innan aktuell avgång. När vi bekräftat mottagen avbokning återbetalas aktuellt belopp (exklusive kostnaden för avbeställningsskyddet). KLÄTTEROMRÅDE TRELLEBYSTRANDS  CAMPING: Kollektivtrafik Västtrafik: Busshållplats Ulseröd (1900m/25 min promenad) Parkering: Avgift via swish till Trellebystrands Camping Vattenrutschkana: Dagpass betalas i receptionen Kiosk: Glass, kaffe, läsk, varma mackor, nybakat & minilivs

FrånSEK 550
Boka Nu!
Outdoor West Klättra: SK2 Topprep utomhus - nivå 2 (3 timmar)

Klättra: SK2 Topprep utomhus - nivå 2 (3 timmar)

En ny erfarenhet väntar. Är du van vid inomhusklättring och vill prova på att klättra på en granitklippa? Eller har du vana från höghöjdsbanor, trivs på hög höjd eller liknande. Då kan du ta din klättring till nästa nivå. Här får du hjälp att "läsa berget" och prova nya moves under en halvdags workshop. Lös dagspass till vattenrutschkanan eller bada i havet när du klättrat klart. Familjer med barn yngre än 10 år, eller personer som saknar vana vid inomhusklättring eller höghöjdsbanor rekommenderas att istället välja nivå 1. Klicka på knappen BOKA NU för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Det blir ingen bindande bokning förrän utcheckningen är genomförd. Vi tillämpar ett minsta antal bokade deltagare för att vissa aktiviteter skall genomföras. Pengarna reserveras på ditt betalkonto i väntan på att detta antal blir bokat. Först därefter dras beloppet från ditt betalkort och bokningen bekräftas. Om inte antalet bokade är tillräckligt annuleras ordern och eventuell betalning återförs automatiskt (detta gäller inte om man bokar priskategorin "grupp/egen avgång). OMRÅDE: Varierar beroende på var det finns torra klippor, vanligen Trellebystrands Camping Varaktighet: 3 timmar  Säsong: Maj-September Nivå: Nybörjare, gärna med viss vana vid inlomhusklättring eller höghöjdsbanor Krav: 10-70 år Hyfsat bra anklar och knän Väljer ni en egen avgång (grupp 2-5 pers) kan ni ha varierande klättervana inom gruppen. Detta ingår: Hjälm, sele och klätterskor för maximalt 5 deltagare per session. (Det kan hända att två deltagare samsas om samma par skor). En aktivitetsledare som säkrar och instruerar en deltagare i taget. Varje deltagare klättrar minst 3-4 leder (beroende på ledernas svårighetsgrad och längd) under 2,5 timmar effektiv klättertid per session Ta med: Egna klätterskor och sele  - om du har. Grönt kort - om du har. Språk: Svenska och engelska Kollektivtrafik Västtrafik: Busshållplats Ulseröd (1900m/25 min promenad) Det finns möjlighet att åka med i vår bil 09.30 från hpl Ulseröd, vid ankomst 09.12 (fr Gbg), resp 09.29 (från Hallinden).  OMBOKNING ELLER AVBOKNING Om vi/arrangören (OWS) behöver ställa in en bokad aktivitet (på grund av väderförhållandena) så kommer vi att kontakta dig och boka om dig till ett senare tillfälle. Vill du istället boka om till en annan aktivitet så debiteras mellanskillnaden från ditt kort (men bara om den nya aktiviteten är dyrare). Om du tecknar vårt avbeställningsskydd ökar du din valfrihet: Avbeställningsskyddet bokas som ett tillägg, innan du checkar ut kundkorgen och genomför betalningen. Välj prisnivå och tid för senaste av/ombokning (2 respektive 48 hrs).  Kan ej läggas till i efterhand. Vid tecknat avbeställningsskydd gäller följande: Vill du byta till annan aktivitet, dag eller avgångstid hjälper vi dig. Behöver du själv avboka någon av deltagarna eller hela aktiviteten så ska detta göras per telefon eller e-post senast 2 / 48 timmar innan aktuell avgång. När vi bekräftat mottagen avbokning återbetalas aktuellt belopp (exklusive kostnaden för avbeställningsskyddet). KLÄTTEROMRÅDE TRELLEBYSTRANDS  CAMPING: Kollektivtrafik Västtrafik: Busshållplats Ulseröd (1900m/25 min promenad) Parkering: Avgift via swish till Trellebystrands Camping Vattenrutschkana: Dagpass betalas i receptionen Kiosk: Glass, kaffe, läsk, varma mackor, nybakat & minilivs  

FrånSEK 750
Boka Nu!
Outdoor West Vandra och scrambla: TOPPTUR till Fornborgen

Vandra och scrambla: TOPPTUR till Fornborgen

Ett äventyr för alla åldrar. Räkna med att bli lite smutsig, samtidigt som du har roligt. Topptur 2,5 hrs, medelsvår/fysisk vandring i mycket brant och tidvis svårforcerad terräng. (Men det finns vissa alternativa omvägar.) Hela poängen med en fornborg är att den ska vara svårtillgänglig för anfallare, och lätt att försvara för lokalbefolkningen. Denna fornborg uppfyller dessa kriterier med råge. Dessutom är utsikten häftig. Vi vandrar i kuperad terräng, blandskog och trädplanteringar och tar oss långsamt upp längs bergssidan. Vi tar oss fram över bergknallar med branta stup och djupa sprickor. Väl uppe på toppen njuter vi av utsikten och medhavd fika. Scrambling innebär att man måste använda händerna för att komma framåt, uppåt och nedåt. Räkna med att kläderna kan få fläckar av jord, kåda mm.  Detta är en aktivitet som med fördel kan göras när det  blåser eller regnar. Om det  både blåser och regnar blir vi mer begränsade i vägvalet, och utsikten blir något begränsad, men turen kan för det mesta ändå ändå genomföras. Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Det blir ingen bindande bokning förrän utcheckningen är genomförd. Minimiantal 4 bokade deltagare krävs de flesta avgångar. Bokningsbeloppet kommer att reserveras från ert betalkort, men beloppet dras inte förrän vi bekräftar er bokning. Då kommer en PDF-biljett via email. Område: 10-15 minuter med bil från centrala Lysekil Säsong: April-November (året runt om vädret tillåter) Nivå: Medelsvår (brant och oländigt) 2-5 km,  45 höjdmeter Krav: 5-65 år Ingen tidigare erfarenhet behövs Normal fysik och kondition, men: Fullt friska knän och vrister. Ej lämpligt vid artrosbesvär. Tillräckligt god syn för att kunna göra avståndsbedömingar vid vandring i oländig terräng. Du måste kunna uppfatta muntliga instruktioner även när det blåser. Barn: Barn och ungdomar 5-9 år är välkomna i vuxens sällskap äret runt. Har ni yngre barn, eller många barn per vuxen, boka alternativet "Privat grupp/familj" efter att ni valt datum och få guiden för er själva. Ungdomar från 10 år får delta på egen hand och bokar då kategorin ungdom. Detta ingår: Aktivitetsledare (lån av hjälm) Buteljerat vatten Vid behov: Transport från Lysekil, Norra Hamngatan 6 Klädsel/att ta med: Bär oömma, bekväma långbyxor och ta med en tröja med lång ärm för skogspromenaden. Skor lämpliga för terrängvandring (som sitter kvar på foten och har kraftig sula som inte är hal på vått underlag) (Ta gärna med matsäck/mellanmål, helst i en ryggsäck). Varaktighet:  2,5 timmar totalt  Språk:  Svenska och engelska Måltid: Ingår ej Lägg till picknick mot pristillägg i din bokning. Tillval: Picknick med kalla tapas Åk med oss från Lysekil: Max 7 personer i vår minibuss Upphämtnings-alternativ: (bokas i förväg) Upphämtning på något av följande platser: Havsbadsparken (med Gästhamnen)  Anderssons Kaj/Södra Hamnen  Luna Café (Gullmarsbaden och Löfgrens Camping) Siviks Camping Trellebystrands Camping . Åk med oss eller kör själv i egen bil. Vi skickar en Google Maps pin med exakt markering av  mötesplatsen för dagens äventyr. Soft adventure Turens svårighetsgrad är medelsvår. Vi har organiserat denna aktivitet med tanke på att det skall vara möjligt för familjer och tre generationer att genomföra den. Har man anlag för svindel eller blir trött finns det alterantiva vägval. Vi förutsätter att du har normal kondition och hälsa. Knän och leder i fötterna måste dock klara påfrestningar i kuperad terräng med höga kliv.  

FrånSEK 450
Boka Nu!
Vid bokning på plats tillkommer expeditionsavgift och faktureringsavgift.

Kontantfri verksamhet

Samtliga aktiviteter ska bokas online - minst en timma i förväg.

BOKNINGSINFO

Vid bokning på plats tillkommer expeditionsavgift och faktureringsavgift.

Veckodag, starttid, pris och åldersgränser kan variera, beroende på säsong:

  • För att se starttid för respektive aktivitet: klicka på BOKA NU och välj datum, så visas tid(er) för avgång
  • För mer info om respektive aktivitet: klicka BOKA NU eller LÄS MER
  • Det blir ingen bindande bokning förrän du angivit kortnummer och checkat ut kundkorgen. 

Om arrangören (vi) ställer in en aktivitet pga olämpligt väder erbjuder vi i första hand en alternativ aktivitet, och/eller återbetalar (evt. mellanskillnad) minus en mindre bokningsavgift. (fullständiga bokningsvillkor)

Vissa aktiviteter kräver ett minsta antal anmälda deltagare. I sådana fall reserverar vi ungefär halva beloppet, men det dras inte från ert konto förrän vi bekräftar att turen blir av. (Gäller även vid "Privat aktivitet")

 

Finns det ingen bokningsbar aktivitet eller tillräckligt antal bokningsbara platser att boka den dag och tid ni önskar?

Det kan bero på att ett visst tillfälle är fullbokat eller inställt pga av annan bokning. Lösningen är då att: