KLÄTTRA

SCHEMALAGDA aktiviteter     PRIVAT tur/aktivitet       Grupper       HYR klättringsutrustning

Butik (begränsat urval): * Hardware * Skor * Sele * Hjälm * Crashpad * Hygienutrustning * Förare

Läs mer nedan om klättringens olika dicipliner

KLICKA PÅ DATUM FÖR ATT LÄSA MER/BOKA:

Klättra med Outdoor West

Outdoor West arrangerar bekväma och trygga, men samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar: Kajak, cykel, vandring och klättring.

Vi har renodlad provapå-klättring för unga, vuxna och mogna barn. Dessutom har vi familjeturer där vi kombinerar olika klättertekniker med vandring och naturupplevelser. Vill du byta ut topprepet och selen finns en annan teknik där man klättrar på låg höjd, sk bouldering.

 

 

Våra klättringaktiviteter

Topprepsäsong: April-November * Bouldering: Året runt (grupper)

I turer som är längre än 3 timmar ingår en måltidsupplevelse. Varje aktivitet inleds med utprovning av utrustning. När det är dags att sätta igång får deltagarna en genomgång av nödvändig teknik och säkerhet

STRANDSITTAREN -   ett familjeäventyr

Beach dweller - Via corda, scrambling och möjlighet att prova på topprepsklättring. Vi rör oss i sidled längs smala klipphyllor, ca 2 meter ovanför vattenytan. Säsong: april-november   Max 2 timmar  Ålder 3-73 år med fullt friska knän och vrister. 

KLÄTTERSTIG - ett familjeäventyr

Scrambling +++  - Topptur med scrambling och möjlighet att prova på topprepsklättring. Ålder 7-77 år med fullt friska knän och vrister Total tid max 4 timmar. Säsong: maj-september  Måltidsupplevelse med varm soppa ingår. Samling: N Hamng. 6

KLÄTTERSTIG  

Scrambling +++  - Topptur med scrambling och möjlighet att prova på topprepsklättring. Ålder från 15 år med fullt friska knän och vrister Total tid max 4 timmar. Säsong: april-november  Måltidsupplevelse med varm soppa ingår. Samling: N Hamng. 6

TOPPREPSKLÄTTRING - en introduktion 

Säsong: april-november   Max 2 timmar  Ålder 3-73 år med fullt friska knän och vrister. 

Titta extra noga i bokningsbekräftelsen eftersom den här aktiviteten sker på flera olika ställen, t ex

  • a) Lysekil (samling vid vår lokal på N Hamng. 6)
  • b) Trellebystrands Camping
  • c) Fiskebäckskil

 

 

REGN

Beroende på väderförhållandena kan en aktivitet behöva flyttas i tid eller rum för att alla deltagare ska kunna delta med tillförsikt och känna sig trygga. Klipporna måste vara hyfsat torra för att få tillräckligt grepp och friktion. Det är alltid ledaren för respektive aktivitet som slutgiltigt avgör var och hur vi ska klättra, och om dagens aktivitet måste ställas in helt.

 

Bouldering med crash pad

TÄNK PÅ:

•Ingen tidigare erfarenhet krävs men vi förutsätter att du har "normal" hälsa (känner dig frisk). Om du känner dig osäker bör du rådgöra med din behandlande läkare om ni tillsammans anser att du klarar av måttlig fysisk ansträngning. Kontakta oss om du har problem med t ex vrister och knän.

•Tidsangivelser anger start, och senaste sluttid för deltagarna. Start- och sluttid är delvis anpassade till Västtrafiks busslinjer 850 & 841 och färjelinje 847. Kom helst 10 minuter innan starttid så att vi hinner med pappersarbetet och att prova ut din utrustning.

•Start och samlingsplats varierar mellan våra olika klättringsaktiviteter. Anmälda deltagare meddelas dagen innan turen, om det blir en avvikelse mot vad som står i bokningsbekräftelsen.

 

Hem

Klättra på egen hand

Stångenäset med sina många granitväggar har länge varit populärt bland klättrare. Numera är området kring Lysekil också känt för sitt utbud av lätta sportleder med mycket hög tillgänglighet. Inom Lysekils kommun finns närmare tusentalet kätterleder, i olika dicipliner i alla väderstreck och av alla svårighetsgrader. Läs mer här.

Klättring sker ibland i områden med störningskänsligt djurliv, och/eller på privat mark, eller på platser som delas med andra utövare av rörligt friluftsliv. Därför gäller det att ta hänsyn till nauren, djuren och andra människor. Det gäller att ha koll allemansrätten, accessen och respektera ev klättringsförbud.

Vi har förare och annan klätterutrustning till salu. Dessutom hyr vi ut crashpad och annat som är tungt eller skrymmande att ta med på semestern.

 

Hem

Klättringens discipliner

Bouldering: Vid bouldering (från engelskans boulder = klippblock) klättras ... klippartier nära marken, vanligast utan rep. Den utrustning som tillåts är begränsad till klätterskor, en kritpåse och en \”crash pad\” (landningsmadrass). Bouldering utövas på såväl naturliga klippblock och klippor som på artificiella objekt.

Inomhus: Idag använder de flesta klättrare artificiella väggar, ”klättergym”, för träning och fritidssysselsättning.

Topptur: Att gå på toppturer har folk gjort i många år.

Vandring/Trekking: Vandringar till bergshyttor, pass och toppar är en form av bergsbestigning. En vandring som varar flera dagar bland höga berg och i andra vildmarksområden, särskilt bortom allfartsvägarna, kallas idag ofta för trekking. Vandringen förvandlas till en tekniskt mer krävande bergsklättring (scrambling) så snart händerna används för att ta sig framåt.

Via Ferrata: Turer som går i brant klippterräng och är utrustade med stålvajrar och metallsteg blir alltmer populära. Om säkerhetssystemet består av rep kan det istället kallas via corda.

 

Klippklättring brukar delas in i ”Traditionell klättring” och ”sportklättring”. de två underdisciplinerna bedrivs i mångt och mycket på samma sätt. Den enda egentliga skillnaden är hur klättringen säkras. 

Traditionell klättring: Klättraren ansvarar för placeringen av säkringar eller får klara sig utan dem.

Sportklättring: Säkringarna består i allmänhet av fasta säkringar, så kallade borrbultar.

(ovanstående är saxat ur en artikel från Svenska Klätterförbundet).

Scrambling: Vandring i brant terräng där man får/måste använda händerna för stöd eller grepp.

Avancerat move för att vara första gången

Klättra och scrambla: STRANDSITTAREN - ett familjeäventyr

Förflyttning längs en smal hylla ovanför vattenbrynet och därefter möjlighet att prova på topprepsklättring. Familjen eller arbetsgruppen arbetar som ett team och stärker varandra. Stötta dina barn, föräldrar eller vänner som lämnar sin normala bekvämlighetszon. Vi inleder med en äventyrlig och fysiskt krävande promenad som tar oss fram till vår via ferrata (corda). Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Det blir ingen bindande bokning förrän utcheckningen är genomförd. Område:  Trellebystrand, 4 km från centrala Lysekil Säsong:  April-September Krav: 3-73 år Sko/sandal som sitter kvar på foten och har gummisula med mönster som ger bra grepp (ej vit plast) Ungdom: Från 10 år kan delta utan vuxet sällskap Detta ingår: Aktivitetsledare Lån av hjälm, sele (och skor till topprepsklättringen) Ta med:  (vatten, ryggsäck - händerna måste vara fria om du behöver hjälpa dina barn/vänner) Varaktighet:   2 timmar Språk: Svenska och engelska Måltid: Nej    

FrånSEK 450
Boka Nu!

TOPPTUR KOMBI: KLÄTTRA, SCRAMBLA & VANDRA

En utmaning för alla åldrar. Topptur 4h, med topprepsklättring med varierande svårighet och utomhuslunch. Vare sig du har klättrat tidigare (inomhus/utomhus) eller aldrig så är detta en tur för dig som tycker att det är viktigare att njuta än att prestera. Tillsammans med andra får du möjlighet att vandra i storslagen, kuperad natur med ”bohuslänska giljor” och klättra på bohusgranit, trots att ni har olika förkunskaper. Prova på scrambling (mellanting mellan vandring och klättring) och topprepsklättring (med fasta toppankare) med variation i svårighet. Det finns partier som är exponerade (med möjlighet att gå en omväg), samt lättare och svårare klätterleder. Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Det blir ingen bindande bokning förrän utcheckningen är genomförd. Område: 10-15 minuter med bil från centrala Lysekil Säsong:  April-November/December Målgrupp:  Alla, oavsett förkunskaper Nivå: Medelsvår vandring/scrambling Krav: 7-70 år Ingen tidigare erfarenhet krävs Normal fysik och kondition, men: Fullt friska knän och vrister. Ej lämpligt vid artrosbesvär. Tillräckligt god syn för att kunna göra avståndsbedömingar vid vandring i oländig terräng och finna lämpliga ytor för händer och fötter vid klättring. Du måste kunna uppfatta muntliga instruktioner även när det blåser. Barn: Barn och ungdomar 7-15 år är välkomna i vuxens sällskap äret runt. Ju yngre barn, desto fler vuxna bör ni vara: Boka alternativet "Privat grupp" efter att ni valt datum. Vissa avgångar, kan ungdomar från 10 år delta på egen hand och bokar då kategorin ungdom. Detta ingår: Guide Lån av personlig klätterutrustning som sele, hjälm och skor för topprepsklättring. Lättare lunch med måltidsdryck i fält Måltid: Gulaschsoppa med tillbehör (veg alt finns) Klädsel/att ta med: Bär oömma, bekväma långbyxor och ta med en tröja med lång ärm för skogspromenaden. Skor lämpliga för terrängvandring (som sitter kvar på foten och har kraftig sula som inte är hal på vått underlag) Gärna ryggsäck (ev med extra vatten och snacks). Varaktighet: 4 timmar totalt Språk: Svenska och engelska Upphämtnings-alternativ: (bokas i förväg) Upphämtning på något av följande platser: Havsbadsparken (med Gästhamnen)  Anderssons Kaj/Södra Hamnen  Luna Café (Gullmarsbaden och Löfgrens Camping) Siviks Camping Trellebystrands Camping . Åk med oss eller kör själv i egen bil (vi kan skicka en Google Maps pin med exakt placering) till startplatsen för dagens äventyr. Vi tillämpar ett minsta antal bokade deltagare för att vissa aktiviteter skall genomföras. Pengarna reserveras på ditt betalkonto i väntan på att detta antal blir bokat. Först därefter dras beloppet från ditt betalkort och bokningen bekräftas. Om inte antalet bokade är tillräckligt annuleras ordern och eventuell betalning återförs automatiskt. Förmiddagsaktiviteter 7-14 bokas senast 17.00 dagen innan. Eftermiddagsaktiviter 14.30-19 bokas senast 11.00 samma dag. Soft adventure Turens svårighetsgrad är lätt-medelsvår. Vi har organiserat turen med tanke på att det skall vara möjligt för familjer att genomföra den. Har man anlag för svindel finns det alterantiva vägval. Inga förkunskaper krävs men vi förutsätter normal hälsa. Knän och leder i fötterna måste dock klara påfrestningar i kuperad terräng med höga kliv.  

Klättra: Topprep - en introduktion (för grupper)

Introduktion till klättring med topprep på Bohusläns klippor Under 2 timmar får ni en introduktion till utrustning och teknik för topp-repsklättring (sportklättring) på Bohusläns granitklippor. Lämpligt för grupper om 2-4 personer (nybörjare) Beroende på gruppens storlek, tidigare erfarenhet och platsen vi för dagen väljer att klättra på kommer varje deltagare att klara av ca 2-3 leder av ökande svårighetsgrad under maximalt 2 timmar. Är ni 5-6 personer blir det 1-2 leder var. Vill ni klättra mer rekommenderar vi att välja det längre alternativet. Har ni klättrar tidigare hinner ni oftast med fler leder. Vill ni klättra fler leder: boka längre tid. Är ni 7 eller fler bör ni lägga räkna med minst en timma extra. I det pristillägget ingår även tillgång till utrustning för fler än 6 personer. Är ni en större grupp som behöver fler klätterledare så att fler kan klättra samtidigt, kontakta oss för offert.  

Privat grupp: Introduktion till topprepsklättring (granitklippa)

Introduktion till klättring med topprep på Bohusläns klippor Under 2 timmar får ni en introduktion till utrustning och teknik för topp-repsklättring (sportklättring) på Bohusläns granitklippor. Lämpligt för grupper om 3-4 personer (nybörjare) Beroende på gruppens storlek, tidigare erfarenhet och platsen vi för dagen väljer att klättra på kommer varje deltagare att klara av ca 2-3 leder av ökande svårighetsgrad under maximalt 2 timmar. Är ni 5-6 personer blir det 1-2 leder var. Vill ni klättra mer rekommenderar vi att lägga till mer tid i samband med utcheckningen. Har ni klättrar tidigare hinner ni oftast med fler leder. Vill ni klättra mer: boka på fler timmar. (bokas som tillval) Är ni 7 eller fler bör ni lägga till en timma extra (tillval). I det pristillägget ingår även tillgång till utrustning för fler än 6 personer. Är ni en större grupp som behöver fler klätterledare så att fler kan klättra samtidigt, kontakta oss för offert.  

FrånSEK 3'000
Boka Nu!
Vid bokning på plats tillkommer expeditionsavgift och faktureringsavgift.

Kontantfri verksamhet

Samtliga aktiviteter ska bokas online - minst en timma i förväg.

BOKNINGSINFO

Vid bokning på plats tillkommer expeditionsavgift och faktureringsavgift.

Veckodag, starttid, pris och åldersgränser kan variera, beroende på säsong:

  • För att se starttid för respektive aktivitet: klicka på BOKA NU och välj datum, så visas tid(er) för avgång
  • För mer info om respektive aktivitet: klicka BOKA NU eller LÄS MER
  • Det blir ingen bindande bokning förrän du angivit kortnummer och checkat ut kundkorgen. 

Om arrangören (vi) ställer in en aktivitet pga olämpligt väder erbjuder vi i första hand en alternativ aktivitet, och/eller återbetalar (evt. mellanskillnad) minus en mindre bokningsavgift. (fullständiga bokningsvillkor)

Vissa aktiviteter kräver ett minsta antal anmälda deltagare. I sådana fall reserverar vi ungefär halva beloppet, men det dras inte från ert konto förrän vi bekräftar att turen blir av. (Gäller även vid "Privat aktivitet")

 

Finns det ingen bokningsbar aktivitet eller tillräckligt antal bokningsbara platser att boka den dag och tid ni önskar?

Det kan bero på att ett visst tillfälle är fullbokat eller inställt pga av annan bokning. Lösningen är då att: