Topprepsäsong: April-November
I turer som är längre än 3 timmar ingår en måltidsupplevelse.
Varje aktivitet inleds med utprovning av utrustning (skor, sele och hjälm).
När det är dags att sätta igång får deltagarna en genomgång av nödvändig teknik och säkerhet.
•Ingen tidigare erfarenhet krävs men vi förutsätter att du har "normal" hälsa (känner dig frisk). Om du känner dig osäker bör du rådgöra med din behandlande läkare om ni tillsammans anser att du klarar av måttlig fysisk ansträngning. Kontakta oss om du har problem med t ex vrister och knän.
•Tidsangivelser anger start, och senaste sluttid för deltagarna. Kom gärna 10 minuter innan starttid så att vi hinner med pappersarbetet och att prova ut din utrustning.
•Start och samlingsplats varierar mellan våra olika klättringsaktiviteter. Anmälda deltagare meddelas kvällen innan turen, om det blir en avvikelse mot vad som står i bokningsbekräftelsen.
Bouldering: Vid bouldering (från engelskans boulder = klippblock) klättras ... klippartier nära marken, vanligast utan rep. Den utrustning som tillåts är begränsad till klätterskor, en kritpåse och en \”crash pad\” (landningsmadrass). Bouldering utövas på såväl naturliga klippblock och klippor som på artificiella objekt.
Inomhus: Idag använder de flesta klättrare artificiella väggar, ”klättergym”, för träning och fritidssysselsättning.
Topptur: Att gå på toppturer har folk gjort i många år.
Vandring/Trekking: Vandringar till bergshyttor, pass och toppar är en form av bergsbestigning. En vandring som varar flera dagar bland höga berg och i andra vildmarksområden, särskilt bortom allfartsvägarna, kallas idag ofta för trekking. Vandringen förvandlas till en tekniskt mer krävande bergsklättring (scrambling) så snart händerna används för att ta sig framåt.
Via Ferrata: Turer som går i brant klippterräng och är utrustade med stålvajrar och metallsteg blir alltmer populära. Om säkerhetssystemet består av rep kan det istället kallas via corda.
Klippklättring brukar delas in i ”Traditionell klättring” och ”sportklättring”. de två underdisciplinerna bedrivs i mångt och mycket på samma sätt. Den enda egentliga skillnaden är hur klättringen säkras.
Traditionell klättring: Klättraren ansvarar för placeringen av säkringar eller får klara sig utan dem.
Sportklättring: Säkringarna består i allmänhet av fasta säkringar, så kallade borrbultar.
(ovanstående är saxat ur en artikel från Svenska Klätterförbundet).
Scrambling: Vandring i brant terräng där man får/måste använda händerna för stöd eller grepp.
Beroende på väderförhållandena kan en aktivitet behöva flyttas i tid eller rum för att alla deltagare ska kunna delta med tillförsikt och känna sig trygga. Klipporna måste vara hyfsat torra för att få tillräckligt grepp och friktion. Det är alltid ledaren för respektive aktivitet som slutgiltigt avgör var och hur vi ska klättra, och om dagens aktivitet måste ställas in helt.
Vid bokning på plats tillkommer expeditionsavgift och faktureringsavgift.
Veckodag, starttid, pris och åldersgränser kan variera, beroende på säsong:
Om arrangören (vi) ställer in en aktivitet pga olämpligt väder erbjuder vi i första hand en alternativ aktivitet, och/eller återbetalar (evt. mellanskillnad) minus en mindre bokningsavgift. (fullständiga bokningsvillkor)
Vissa aktiviteter kräver ett minsta antal anmälda deltagare. I sådana fall reserverar vi ungefär halva beloppet, men det dras inte från ert konto förrän vi bekräftar att turen blir av. (Gäller även vid "Privat aktivitet")
Finns det ingen bokningsbar aktivitet eller tillräckligt antal bokningsbara platser att boka den dag och tid ni önskar?
Det kan bero på att ett visst tillfälle är fullbokat eller inställt pga av annan bokning. Lösningen är då att: