• PADDLA KAJAK

  året runt

  På egen hand eller Boka en guidad tur

 • STADSPADDLING

  GÅ RUNT STÅNGEHUVUD

  MELLAN NORRA OCH SÖDRA HAMNEN

 • FISKAREN

  4 TIMMAR MED TORRDRÄKT

  HÖST- VINTER- VÅRPADDLING

 • Paddla HAVSKAJAK

  På egen hand eller

  följ med på guidad kajaktur

PADDLA KAJAK MED GUIDE

Outdoor West erbjuder guidade turer på 2 - 4 timmar i lugna vatten utanför Lysekils stad. Vår utrustning är anpassad för dig med liten eller ingen tidigare erfarenhet av havskajak. Dessutom kryddar vi din upplevelse med inslag av den lokala kulturhistorien och lokalt förankrade måltidsupplevelser.

Våra turledare och guider älskar att dela med sig av det bästa vi vet, Bohusläns vackra natur: klipporna, havet, fjordarna, vikarna och strandängarna. Hos oss upplever du det bästa av Bohuslän, maten, människorna och en av världens 10 vackraste arkipelager.

Havskajakturer med guide:

Våra guidade turer bokas online. Starttid och veckodag kan variera från vecka till vecka, beroende på säsong. Det är bokningssystemets starttider som gäller. 

 • För mer info om respektive tur: klicka på Läs mer/BOKA NU!
 • För att se dag och tid för respektive tur: klicka på Läs mer/BOKA NU!
 • Det blir ingen bindande bokning förrän du angett kortnummer och checkat ut kundkorgen. 

Våra aktiviteter har namn som speglar temat för respektive tur. Vi anknyter till lokal näringar och företeelser, mestadels förr i tiden. 

Alla turer vänder sig i första hand till nybörjare och dem som inte är vana vid paddling på havet. Några turer är mest lämpliga för barnfamiljer, andra är längre och tempot högre. Varje avgång anpassas till rådande vind och deltagarnas förmåga.

2 timmar:

STADSPADDLING   En kortare, stadsnära paddling med start i populära i Norra Hamnen. Beroende på deltagarnas intresse och vindriktning (och -styrka) går turen runt naturreservatet Stångehuvud till Södra Hamnen med Havsbadsområdet. 2 timmar, ingen måltid. Vissa avgångar har rabatterade priser för barnfamiljer.  Säsong: maj - september.  Läs mer/BOKA NU!

4 timmar:

SILLSTRYPAREN   Tur i Saltöarkipelagen eller på Gullmarsfjorden. Tema: Sill- och konservindustrin från 1500-tal till nutid. Totalt 4 timmar, med rast för att provsmaka sill i olika inläggingar. Säsong: maj - september.  Läs mer/BOKA NU!

MUSSLOR À LA GRANIT - familjepaddling   Tur till en ö där vi gemensamt tillagar nyskördade, lokalt odlade, blåmusslor. Musslorna avnjutes med fördel i solnedgången. Lämplig för familjer med yngre barn som kan leka, bada eller hjälpa till med matlagningen. Effektiv paddlingstid ca 1 timme. Total tid max 4 timmar.  Säsong: maj - september.  Läs mer/BOKA NU!

6 timmar:

SKEPPSBROTT  (Privat tur)   Tur via Saltöarkipelagen till Stora och Lilla Kornö. Tema: Sill, fiske, sjöfart och ett och annat skeppsbrott. Totalt 6 timmar, med rast för att provsmaka sill i olika inläggingar och promenad på Stora Kornö, samt eftermiddagsfika. Säsong: året runt vid svag vind.  Läs mer/BOKA NU!

SKEPPSBYGGAREN  (Privat tur)   Tur runt Bassholmen och i Nordströmmarna. Tema: Sill- och konservindustri samt båtbyggeri. Totalt 4 eller 6 timmar, med rast för att provsmaka sill i olika inläggingar. Vi passerar 3 olika naturreservat. Säsong: året runt.   Läs mer/BOKA NU!

ViNTERPADDLING 4 timmar

FISKAREN  En höst-/ vinter/- eller vårpaddling kan vara magisk. Aldrig är chansen att möta säl så stor som när havet är fritt från bullrande motorer.  Rätt klädd med bekväm torrdräkt och varm fisksoppa till lunch. På vinterhalvåret paddlar vi lite extra lugnt för att undvika svettning. Se filmen Seal safari nedan för inspiration, eller  Läs mer/BOKA NU!

 

BRA ATT VETA INNAN BOKNING:

 • Vintersäsong oktober - april    
 • Sommarsäsong maj - september 
 • Skulle vi behöva ställa in (t ex pga hård vind) sker återbetalning till samma kort som användes vid bokningen och deltagarna meddelas senast 2 timmar innan planerad starttid. Vi försöker alltid erbjuda ett alternativ, t ex dagen efter eller en annan aktivitet som är mindre väderkänslig.
 • Tillsammans med bokningsbekräftelsen får ni information om hur ni bör klä er och vad som är lämpligt att ta med i form av förstärkningsplagg.
 • På några turer krävs ett minsta antal bokade deltagare för att aktiviteten ska starta. I de fallen kommer en summa att reserveras från ert betalkort men beloppet dras inte förrän turen verkligen blir av.
 • Våra 4-timmarsturer vänder sig till de flesta som söker en kombination av lättare paddling och att lära känna den lokala kulturen. I turer som är längre än 3 timmar ingår dessutom en måltidsupplevelse.
 • Vi har anpassat turerna (2 eller 4 timmar) så att det inte är nödvändigt med tidigare erfarenhet av kajak. Som standard andvänder vi K2/tandemkajaker med 2 separata sittbrunnar för maximal stabilitet och sittkomfort. Den som önskar egen K1/singelkajak beställer detta tillägg till bokningen innan utcheckning.
 • Trygghet, omtanke och njutning är våra ledord när vi planerar och genomför våra turer. Inför varje tur får deltagarna en genomgång av nödvändig teknik och säkerhet. Den som så önskar får hjälp under turen att utveckla sin teknik.
 • Ingen tidigare erfarenhet krävs men vi förutsätter att vuxna kan simma 200 m och att du har "normal" hälsa (känner dig frisk). Om du känner dig osäker bör du rådgöra med din behandlande läkare om ni tillsammans anser att du klarar av måttlig fysisk ansträngning.
 • Längre turer (5-7 timmar) förutsätter att du har paddlat några gånger tidigare så att du vet att du inte har problem att sitta längre tid i kajaken och att du har normal grundkondition.

För mer info om respektive tur: klicka på Läs mer/BOKA NU!

För att se dag och tid för respektive tur: klicka på Läs mer/BOKA NU!

 

PADDLA KAJAK PÅ EGEN HAND

Vi hyr ut kajaker för längre och kortare turer på egen hand. För den ovane paddlaren erbjuder vi ett antal guidade turer varje vecka och möjlighet att boka instruktör. Boka din kajak här

Tänk på att kustvädret kan ändras snabbt. Vind och vågor kan byta riktning på kort tid. Överskatta inte din egen och dina medpaddlares förmåga att lösa en hastigt uppkommen situation. Minst en i gruppen bör ha vana vid att leda och genomföra kamraträddning och att paddla på öppet hav eller ytterskärgård. Anpassa er rutt efter gruppens förkunskaper.

VÄDER och VIND

Beroende på väderförhållandena kan en havskajaktur behöva flyttas i tid eller rum för att alla deltagare ska kunna delta med tillförsikt och känna sig trygga.  Det är alltid ledaren för respektive aktivitet som avgör om denna aktivitet måste ställas in helt.

Vår ambition är att alltid kunna erbjuda en alternativ aktivitet, t ex kan kajakgäster erbjudas klättring om vindförhållandena är för tuffa. Sådana ändringar gör vi i samråd med bokade deltagare. 

Havskajaktur: FISKAREN

En kajaktur Lysekils skärgård på vinterhalvåret kan vara magisk! Kanske får vi sällskap av en nyfiken säl eller andra som är ute och fiskar. Vattnet är kristallklart och inga motorljud hörs. Njut av havet, tystnaden och paddlingen. Gullmarns mynning är isfri 51 veckor om året, även om fjorden är frusen längre in. Upplev en ny dimension av Bohuslän! Stabila kajaker och torrdräkt gör att du kan njuta ännu mer av vinterpaddlingen. Vanligtvis går turen lördag förmiddag. Om vädret inte tillåter detta kan turen flyttas till söndag, om det passar deltagarna. Namnet Fiskaren anspelar på de modiga män som trotsade havet i alla väder och årstider för att förse sina familjer med mat och konservindustrin med råvara. Sälarna som ofta dyker upp och följer med oss en stund är också fiskare. Och så äter vi en god och mustig fisksoppa under bensträckaren i mitten av paddelturen. Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum och tider Område: LYSEKIL    Säsong: Oktober-April Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Min 13 år, min 160 cm lång Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid, torrdräkt (+ evt huva och handskar) Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 1.195 Tillval: Egen singelkajak K1 Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar.

FrånSEK 1'195
Boka Nu!

Kajaktur: MUSSLOR À LA GRANIT (familjetur)

Blåmusslor, kajak, naturen och livskvalitet. Detta är en tur för dig som gillar att njuta, som uppskattar lugn och ro och som inte känner för att paddla så långt. Förutom god mat och vacker natur blir det förhoppningsvis en vacker solnedgång över Västerhavet att njuta av. Tillsammans tillagar vi och avnjuter blåmusslor på en egen ö (eller strand). Maten är en lika viktig del av turen som de nakna solvarma klipporna och paddlingen. Detta är "soft adventure", slow food, natur and familjemys förpackat i en enda 4-timmarstur. Vi paddlar i långsam takt, lagom för nybörjare. Guiden ger nödvändiga instruktioner om hur du manövrerar kajaken.  OBS! Av och till är det ont om LOKALPRODUCERADE BLÅMUSSLOR. Då serverar vi istället havskräftor, en annan lokalt fiskad delikatess. KLicka på knappen BOKA NU! för att se aktuella dagar och tider Område: LYSEKIL  Saltö fjord  Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa. Vuxna ska kunna simma minst 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, Utomhusmåltid - blåmusslor eller havskräftor, alkoholfri måltidsdryck (bordsvatten/öl) Ta med: (solglasögon, "senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken), egen måltidsdryck  Varaktighet:  4 timmar totalt (varav drygt 1h i kajaken) Pris: Vuxen: SEK 900 (i K2 kajak som delas med någon annan) Familjerabatter finns på vissa avgångar (aktuellt belopp framgår vid bokning) Tillval: Egen singelkajak K1     Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar.    

FrånSEK 900
Boka Nu!

Kajaktur: STADSPADDLING

Glid fram i lugnt tempo och njut av solnedgången över granitklipporna som omger vackra Lysekil. Upptäck Bohusläns skärgård Paddelturen går mot Stångehuvuds naturreservat. Om vädret tillåter går vi tur och retur mellan Norra och Södra Hamnen. Vilken väg vi väljer beror på vågorna, vindens riktning och styrka samt deltagarnas förkunskaper. Klicka på knappen BOKA NU! här intill för att se datum och tider Område: LYSEKIL  (Stångehuvuds naturreservat) Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa (fredagar minst 16 år fyllda) Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, paddel, flytväst och kapell Barn/ungdom: Barn/ungdom 5-15 år är välkomna alla dagar utom på fredagskvällarna. Varaktighet:  2 timmar totalt (varav ca 1.5 i kajaken) Pris: SEK 550 (vuxen)   Tillval: Egen singelkajak K1 Egen kajak: Följ med på en guidad tur och använd din egen havskajak   Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar      

FrånSEK 550
Boka Nu!

Havskajaktur: SILLSTRYPAREN

Dags att slappna av och njuta av naturen! Vi glider fram i sakta mak genom skärgården i stabila kajaker. Guiden hjälper dig med grundläggande teknik och berättar om ålgräsängar, fisket och sillperiodernas betydelse för Bohuslän i allmänhet och Lysekil i synnerhet. Bli sillstrypare för en dag... Klicka på BOKA NU-knappen här intill för att se datum och tider. Område: LYSEKIL Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 900 Tillval: Egen singelkajak K1 Torrdräktshyra (lämpligt i början/mitten av maj)    

FrånSEK 900
Boka Nu!

Naturupplevelser

Havet glittrar, den röda graniten välver sig mjukt och Lysekil skymtar bakom nästa ö. Outdoor West guidar er till stadsnära naturupplevelser och levandegör den lokala kulturhistorien. Stabila kajaker och turer i lugna vatten gör att alla kan slappna av och njuta av upplevelsen.

Hägrar, minkar, makrill och sjöfågel kan vi se på sommarhalvåret och under vintertid är det mest nyfikna sälar och fantastiskt siktdjup som uppenbarar sig i naturen. För en rutinerad paddlare finns möjlighet att ta sig längre ut, till ytterskärgården.