NÄR DET ÄR VIKTIGARE ATT NJUTA ÄN ATT PRESTERA

Läs reportage i Lysekilsposten

MER OM OSS

OUTDOOR WEST SWEDEN    Bohuslän   Lysekil

När det är viktigare att njuta ...

Viktigare att njuta...

Vi gillar att vara ute i naturen - men inte att vakna med tallbarr mellan tänderna eller att äta pulversoppa. Friluftsliv skall vara njutning och glädje. Inte lidande och strapats. Gärna utmaningar och flyttade gränser, men lustfyllt. Det konstaterade vi (Wictoria & Fredrik) efter vår första dejt (kajak och övernattning i tält).

Ganska snart formulerade vi vårt motto: "Det är viktigare att njuta - än att paddla långt, snabbt osv." Kort sagt: njutning snarare än prestation. Vår ambition är att alla ska kunna delta i våra aktiviteter.

Hos oss krävs ingen tidigare erfarenhet och du behöver inte vara vältränad eller van vid friluftsliv. Lokalt jobbar vi för att sänka trösklar så att fler ska komma ut i naturen och uppskatta det som CNN Travel utsett till "en av världens 10 vackraste skärgårdar".

 

När det är viktigare att njuta ...

började med kajak

Fredrik & Wictoria började fotvandra och paddla kajak ihop sommaren 2004, efter att inte ha setts på nästan 20 år. Vi hade gått i parallellklass i 10 år, och båda hade nyligen flyttat tillbaka till Lysekil efter att ha bott i Stockholm respektive Göteborg. Ur vänskapen växte kärleken fram - både till varandra och till Bohuskustens unika landskap. 

Nu har vi sammanlagt över 30 års erfarenhet av att paddla året runt i farvattnen kring Lysekil. Vi ordnade kajakturer redan 2005, men när vår dotter föddes 2006 bytte vi inriktning. Under två somrar hyrde vi istället ut kajaker. När vi insåg att du som gäst får en bättre upplevelse - och blir nöjdare, om vi följer med ut i skärgården så bestämde vi oss för att tänka om.

Vi har utvecklat våra olika guidade kajakturer så att du kan njuta och ha en trevlig stund på havet, utan att bekymra dig om navigation och väder. Om du är intresserad så berättar vi om livet i skärgården förr och nu, och dessutom bjuder vi på mat med lokal prägel på flera av turerna.

 

När det är viktigare att njuta ...

Familjeaktiviteter

Lysekil har som destination bytt inriktning. Hålligång för ungdomar har ersatts av fokus på outdoor, barnfamiljer och mogen aktiv ungdom. Länge saknades det (utöver Havets Hus och Citytuffen) aktiviteter anpassade för barn och familjer

Vårt utbud av familjeanpassade aktiviteter har vuxit parallellt med att vår dotter vuxit till sig. Hon och hennes kompisar har fått testa vad som är roligt att göra, lagom svårt och hur länge barn och ungdomar gillar/orkar att hålla på. Numera har vi flera aktiviteter och utrustning som är lämpliga för både två och tre generationer (3G). 

Som ledare i den lokala avdelningen av Friluftsfrämjandet har vi verkat för att bredare grupper av barn och ungdomar ska komma ut i naturen. Parallellt har vi utveckla barn- och familjeaktiviteterna i vårt eget företag.

 

När det är viktigare att njuta ... än att klättra högst

Klättring

Sedan 2013 har vi jobbat med att utveckla bultade leder för sk sportklättring i Lysekils tätort. Detta för att tillgodose både lokala behov och tillresande gästers behov av lättillgänglig klättring i områden som inte är känsliga eller svårtillgängliga.

Vi är aktiva i den lokala klättringsklubben och hjälper ungdomsverksamheten med utrustning, säkring och utveckling av nya klättersektorer och leder. Vi hjälper till med skollovsaktiviteter och skjutsar barn/ungdomarna. När klubben deltar i ringmärkning och observationer av berguv hjälper vi till och är fodervärd på Nordens Ark.

Under några år hade vi verksamhet (Stångenäs kajak, cykel och klättring) enbart på till Trellebystrands Camping, där vi utvecklade ett mycket stort antal klätterleder. Här bedriver vi fortfarande flera av våra populäraste klättringsaktiviteter.

 

Outdoor West Sweden - en del av Bohuslän

Outdoorwest.se

Affärsmodeller förändras och anpassas efter läget. Det har även vårt varumärke. Stångenäs Kajak blev  med tiden "kajak, cykel och klättring".  Namnet funkar inte så bra för våra utländska gäster, vilka utgör ungefär hälften.

Sedan 2016 jobbar vi under varumärket Outdoor West Sweden. Vi har nu en lagerbutik/lokal nära vår isättningsplats i Norra Hamnen i Lysekil, vilket underlättar vid kajakuthyrning och kajakturer. Öppettiderna varierar efter säsong. Vi jobbar numera mindre via boendeanläggningar och istället mer direkt mot gäst. Du som gäst kan välja bland en rad aktiviteter är schemalagda och bokningsbara online.

Wictoria har utbildat sig till auktoriserad turistguide och startade 2013 Lysekil Guide som är en egen verksamhet inom företaget. Här erbjuder vi guidade stadspromenader och vandringar, minibussturer till kulturhistoriska besöksmål mm.

 

Point 65 kajakcenter Lysekil

Point 65 Kajakcenter

Vi har jobbat med Point 65 kajaker sedan 2014 och har testat flertalet modeller både för uthyrning och guidade turer. Efter många års experimenterande har vi funnit stabila kajakmodeller som passar vattnen utanför Lysekil, i alla väder - året runt.

Från säsongen 2020 blir vi en tydligare del av Point 65N. I slutet av april öppnar vi att ett Point 65 Kajakcenter Lysekil i samma lokaler som Outdoor West Sweden med uthyrning och försäljning av svenska kvalitetskajaker.

Vi kommer att lagerhålla vissa modeller av Point 65 kajaker och tillbehör i vår lokal/lagerbutik. Övriga modeller skickas till köparen från centrallagret. 

 

#ettskräpomdagen #point65 #kajak

Omtanke

Trygghet, komfort och njutning är våra ledord när vi planerar och genomför våra turer. Den övergripande aspekten av vårt förhållningssätt är omtanke. Balans mellan, och omtanke om våra gästers behov av trygghet och komfort, men även omtanke om andra som vistas i naturen, Naturen själv och lokalsamhället. Vi engagerar oss det lokala föreningslivet och andra samverkansprojekt för lokal uteveckling.

Att bärga plast ur havet på kajakturerna, att delta i skräpplockning längs kusten och i de områden där vi cyklar och klättrar är för oss en självklarhet. Men det är åtgärder av sådant som andra underlåtit ta ansvar för, även om det känns bra i själen. Vi har ett brett miljötänkande, respekterar växt- och djurliv och eftersträvar dialog med markägare och andra aktörer i de områden vi vistas i. Vår process att proaktivt reducera vår egen miljö- och klimatpåverkan pågår ständigt.

Klätterfamiljen på Kalymnos

året runt

Vi har byggt upp verksamheten ett år i taget, parallellt med ordinarie jobb, för att vi tycker det är kul och för att vår verksamhet är viktig för Lysekil som destination. Vi är helårsboende i centrala Lysekil och hyr ut rum i vår villa. Under lågsäsong kan det hända att vi åker till Provence, Malta eller Kalymnos för att klättra. Beräkna din egen semesterresas klimatpåverkan.

Vi erbjuder bokningsbara aktiviteter samt privata turer året runt. Vi brinner för att fler ska få uppleva det bästa av Bohuslän och Lysekil!

TACK för att vi får förtroendet och möjligheten att ta med helårsboende, delårsboende och tillfälliga besökare ut på äventyr till havs och på land.     

Wictoria Insulán & Fredrik Lundqvist

 

Några av våra samarbetspartners:

  • VANN Spa Hotell och Konferens länk
  • Strandflickorna Hotell och Vandrarhem länk
  • Trellebystrands Camping länk
  • Birdlife riksinventering BERGUV länk
  • Friluftsfrämjandet Lysekil länk
  • Lysekils Klätterklubb länk

 

KLIMATSMART SEMESTER

Beräkna din egen semesterresas klimatpåverkan med

https://klimatsmartsemester.se/

Bubo bubo