• Vandra med guide

 • Vandra med barn

 • Vandra med HUND

 • kuststigen

 • vandra med hund eller barn

 • fototillfällen

 • utsiktsplatser

 • vandra i skymningen

 • naturreservat

 • bland hällristningar

 • vandra längs kusten

 • använd händerna = scrambling

Vandra med guide

 Vandring i högt eller lugnare tempo, mellan kulturminnen och naturreservat, bland hällristningar mm. , längs Kuststigen, Soteleden eller Bohusleden.

Vandring = blandad terräng, dvs i gräs, på grus, stigar och berg i dagen. Svår vandring kan vara brant, oländig (ojämn), hal eller på annat sätt krävande. På de sträckor som är klassade som medelsvåra och svåra behöver du ha kraftigare skor än sneakers. Men även på lätta sträckor i naturen är det en fördel att ha gummistövlar eller kängor, särskilt om det nyligen regnat. Bokningsbara vandringar, visas i kalendern längst ned på sidan.

Promenad = långsammare tempo, fler stopp och tillrättalagd terräng. Trappor kan förekomma (dvs inte lämplig för barnvagnar och liknande). Inget krav på speciella skor.

För stadspromenader och kulturguidningar till fots, med bil/båt/cykel - klicka här

 

MELLAN NÄS & FJORDAR

Lysekils kommun består av en fastlandsdel, och en skärgård i väster och söder. De flesta öarna är små och obebodda. Undantagen är Stora och Lilla Kornö samt Gåsö som saknar bofasta. Skaftölandet, som har broförbindelse mot Uddevalla och en personfärja till Lysekil har två samhällen med åretruntservice. Landmassan är uppbruten i ett antal halvöar eller näs som är omgivna av fjordar.

I norr går kommungränsen mot Sotenäs i Åbyfjorden, som är ganska smal. Härnäset är den nordligaste halvön på Stångenäset och de skiljs åt av den bredare Brofjorden. På Brofjordens sydsida ligger Lysehalvön med Preems oljeraffinaderi väl inbäddat i naturen. Mellan Lysehalvön och Stångenäsets sydvästligaste del tränger Trälebergskilen in.

Gullmarn (Sveriges enda tröskelfjord) ligger öster om Stångenäset, med Munkedal i nordost och Uddevalla i sydost. Söder om Lysekils stad, vid Gullmarsfjordens mynning, ligger Skaftölandet med Nordströmmarna, inlandsfarleden som förbinder Gullmaren med Orust och Uddevalla.

Fiske:

Observera att lax- och havsöringsfiske endast är tillåtet 1 april-30 september. Minst 45 cm, ingen trolling. 

Havets barnkammare

Havsbottnarna längst in i fjordarna är rika på sediment och är extremt viktiga för både vadarfåglar och marina organismer, t ex snäckor och nykläckta plattfiskar. 

På några få meters djup finns ålgräsängar som är oerhört viktiga för småfiskarna, och resten av näringskedjan. Ålgräsängarna kan du se när du paddlar över dem i kajak, eller om du snorklar.

Gemensamt för alla våra fjordar, och "kilar" är också de typiskt bohuslänska sanka strandängarna där boskap kan beta.

Sank strandäng
Klapperstensfält Stora Kornö. Du får inte flytta stenar.

Naturreservat

Inom Lysekils kommun finns hela 13 naturreservat! Här finns allt ifrån bokskogar, blandskog, skalbankar och orkidéängar till karga kustlandskap med mjukpolerade granitklippor och klapperstensfält.

Allemansrätten gäller, men det kan finnas undantag och begränsningar. Kontrollera därför vad som gäller i varje NR som du tänker besöka.

Föreskrifter & service i naturreservaten

Klicka på naturreservatets namn för att se vilken service i form av toaletter och parkeringsplatser som finns i varje reservat. Kontrollera även vilka specialbestämmelser, sk föreskriftersom gäller i varje enskilt NR du tänker besöka.

 

NR tillgängliga med bil:

Kuststigen passerar genom eller ligger i direkt anslutning till samtliga utom Gullmarsskogen.

 

NR tillgängliga endast med (taxi)båt eller kajak:

 

Vildkaprifol i enbuske. Kuststigen och Soteleden har samma sträckning på denna etapp.

KUSTSTIGEN

Kuststigen är ett sammanhängande nätverk av kustnära vandringsleder längs Bohuskusten och i norska Östfold. Ibland sammanfaller sträckningen av Kuststigen med andra vandringsleder, t ex Soteleden, eller lokala kultur- & vandringsslingor. 

Det finns några sk. rund-slingor utmed Kuststigen, men för det mesta måste du gå tillbaka till utgångspunkten om du kommer med egen bil. 

Kuststigens tar dig genom ödemarker, naturreservat och kustsamhällen, till högt belägna utsiktspunkter och förbi intressanta platser. Svårighetsgraden varierar väldig på olika delsträckor, liksom tillgången till toaletter och annan service.

Lättvandrade rundslingor finns bland annat i Lysekils tätort, Lyse Kulturstig, Brodalen, Näverkärrs NR på Härnäset och Vägeröd/norra Skaftölandet samt i Gullmarsskogens NR.

 

Kuststigen i Lysekils kommun

Från Nordens Ark (Åby) går man söderut, runt Åbyfjorden och kan efter en knapp mils vandring välja att fortsätta 2,5 mil söderut till Näverkärrs NR, i södra änden av Härnäset. Därifrån får du beställa taxibåt eller upphämtning om du inte vill gå hela vägen tillbaka. Flera av delsträckorna är klassade som svåra och medelsvåra. På vägen dit passerar du Röe Gård med café, mat och boende och stenhuggarsamhället Fågelviken. Medelsvåra och svåra etapper leder till vidunderlig utsikt.

Väljer du att gå österut, mot Brodalen (affär/kafé året runt) passerar du Broälvens NR och går sedan längs hällristningarnas "Via sacra" i Backa, norr om Brastad. LysekilGUIDE erbjuder ett antal olika aktiviteter där du kan lära mer om hällristningar och bronsåldern. Från Brastad (affär/kafé året runt) fortsätter Kuststigen längs Brofjorden via samhällena Rixö och vidare längs Lysehalvön och Trälebergskilens NR. 

I Lysekil går vandringsleden längs den spektakulära Västerhavspromenaden, där du går på en snickrad gångbana ovanför en vild och oframkomlig kuststräcka. Kuststigen fortsätter sedan längs Strandpromenaden i Norra Hamnen, den gamla stadskärnan, och vidare genom Stångehuvuds NR. Reservatet, med sin världsunika sammansättning av mjukpolerade granitklippor, finns tack vare en framsynt kvinna, Calla Curman, som åren 1917-1921 köpte upp marken och räddade den från vidare stenbrytning. Mer om henne och hennes man Carl Curman kan du lära dig på guidade turerna Baderskan och våra stadsvandringar.

Från Havsbadsområdet i södra Lysekils tätort går färden vidare med personfärja över Gullmarsfjorden till Fiskebäckskil. På Skaftölandet går Kuststigen genom naturreservaten Vägeröd och Gröderhamnsängen. I Grundsund finns en fantastisk strandpromenad med utsikt över Gullmarns inlopp och Gåsöskärgården.

Kartor och beskrivningar av leden genom Lysekils kommun finns på sidorna 42-46 och 46-53 i den officiella digitala guiden till Kuststigen.

 

Varför guide?

På några delsträckor av Kuststigen kan du vandra på egen hand mellan två busshållplatser. Men, bussförbindelserna är få, och det kan vara stressigt att ha en tid att passa. Så, för det mesta kan det vara en fördel att få skjuts till din startplats eller tillbaka till hotellet/gästhamnen.

Vår vandringsguide kan gå med dig på en extra besvärlig delsträcka eller ta dig med till utsiktsplatser och annat som är värt att fotografera eller titta närmare på. Vi kan även hjälpa till med utrustning för utomhusmatlagning eller transportera din packning.

Vandrar du med guide får du dessutom en orientering kring området och tips av oss inför fortsatt vandring på egen hand. Vi kallar detta för Kom-igång-vandring längs Kuststigen. Läs mer och boka här

 

Klingkyrka, en unik geologisk formation

På begäran

Guidade vandringar längs delsträckor av Kuststigen, Soteleden och Bohusleden.

Vi kan ordna paket med vandringsguide och båttransport till naturreservaten Ryxö, Stora Bornö, Kalven på Kornö och Gåsöskärgården. Du kan även beställa båttaxi från Lysekil, t ex via Fortuna eller Sea 4 Fun

Till Lilla & Stora Kornö (Klingkyrka på bilden), Gåsö samt Stora & Lilla Bornö kan du även följa med oss på en guidad tur i stabil tandemkajak.

 

Specialintressen?

Vill ni ha hjälp att hålla tempot uppe och vandra en längre sträcka? Vill ni ha hjälp att förbereda utomhusmatlagning eller att hålla ihop en större grupp? Eller är ni specialintresserade av grottor, växter eller något annat tema?

Vandring längs Kuststigen med gästguide: Detta är en samling av guidade turer med olika inbjudna guider. De har olika kompetenser och intressen och kommer att hålla i vandringar på teman som de själva väljer. 

 

Vandra och scrambla: TOPPTUR till Fornborgen

Ett äventyr för alla åldrar. Räkna med att bli lite smutsig, samtidigt som du har roligt. Topptur 2,5 hrs, medelsvår/fysisk vandring i mycket brant och tidvis svårforcerad terräng. (Men det finns vissa alternativa omvägar.) Hela poängen med en fornborg är att den ska vara svårtillgänglig för anfallare, och lätt att försvara för lokalbefolkningen. Denna fornborg uppfyller dessa kriterier med råge. Dessutom är utsikten häftig. Vi vandrar i kuperad terräng, blandskog och trädplanteringar och tar oss långsamt upp längs bergssidan. Vi tar oss fram över bergknallar med branta stup och djupa sprickor. Väl uppe på toppen njuter vi av utsikten och medhavd fika. Scrambling innebär att man måste använda händerna för att komma framåt, uppåt och nedåt. Räkna med att kläderna kan få fläckar av jord, kåda mm.  Detta är en aktivitet som med fördel kan göras när det  blåser eller regnar. Om det  både blåser och regnar blir vi mer begränsade i vägvalet, och utsikten blir något begränsad, men turen kan för det mesta ändå ändå genomföras. Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Det blir ingen bindande bokning förrän utcheckningen är genomförd. Minimiantal 4 bokade deltagare krävs de flesta avgångar. Bokningsbeloppet kommer att reserveras från ert betalkort, men beloppet dras inte förrän vi bekräftar er bokning. Då kommer en PDF-biljett via email. Område: 10-15 minuter med bil från centrala Lysekil Säsong: April-November (året runt om vädret tillåter) Nivå: Medelsvår (brant och oländigt) 2-5 km,  45 höjdmeter Krav: 5-65 år Ingen tidigare erfarenhet behövs Normal fysik och kondition, men: Fullt friska knän och vrister. Ej lämpligt vid artrosbesvär. Tillräckligt god syn för att kunna göra avståndsbedömingar vid vandring i oländig terräng. Du måste kunna uppfatta muntliga instruktioner även när det blåser. Barn: Barn och ungdomar 5-9 år är välkomna i vuxens sällskap äret runt. Har ni yngre barn, eller många barn per vuxen, boka alternativet "Privat grupp/familj" efter att ni valt datum och få guiden för er själva. Ungdomar från 10 år får delta på egen hand och bokar då kategorin ungdom. Detta ingår: Aktivitetsledare (lån av hjälm) Buteljerat vatten Vid behov: Transport från Lysekil, Norra Hamngatan 6 Klädsel/att ta med: Bär oömma, bekväma långbyxor och ta med en tröja med lång ärm för skogspromenaden. Skor lämpliga för terrängvandring (som sitter kvar på foten och har kraftig sula som inte är hal på vått underlag) (Ta gärna med matsäck/mellanmål, helst i en ryggsäck). Varaktighet:  2,5 timmar totalt  Språk:  Svenska och engelska Måltid: Ingår ej Lägg till picknick mot pristillägg i din bokning. Tillval: Picknick med kalla tapas Åk med oss från Lysekil: Max 7 personer i vår minibuss Upphämtnings-alternativ: (bokas i förväg) Upphämtning på något av följande platser: Havsbadsparken (med Gästhamnen)  Anderssons Kaj/Södra Hamnen  Luna Café (Gullmarsbaden och Löfgrens Camping) Siviks Camping Trellebystrands Camping . Åk med oss eller kör själv i egen bil. Vi skickar en Google Maps pin med exakt markering av  mötesplatsen för dagens äventyr. Soft adventure Turens svårighetsgrad är medelsvår. Vi har organiserat denna aktivitet med tanke på att det skall vara möjligt för familjer och tre generationer att genomföra den. Har man anlag för svindel eller blir trött finns det alterantiva vägval. Vi förutsätter att du har normal kondition och hälsa. Knän och leder i fötterna måste dock klara påfrestningar i kuperad terräng med höga kliv.  

FrånSEK 450
Boka Nu!

Guidning: Hällristningar after dark

Följ med på en spännande tur efter mörkrets inbrott. Vissa hällristningar ses bäst när det är mörkt. Särskilt de som inte är imålade. Med rätt belysning kan de tyckas sväva i luften. Du får lära dig mer om bronsåldern, då hällristningarna gjordes, och om den senaste forskningen kring bohusläningarnas handelskontakter och världsuppfattning. Världsarvsområdet i Tanum (en timme med bil norrut) är visserligen mer känt, men hällristningsmiljön i Backa är unik. Här finns närmare 30 små och stora lokaler inom ett litet område längs den gamla byvägen, som ofta kallas "Hällristningarnas Via Sacra". Här finns världens tidigast dokumenterade hällristning: Skomakaren. Här finns även många ovanliga och några unika motiv, och utefter vägen finns även ett antal hällar som inte är bemålade.   Guiden Wictoria har ett brinnande intresse för att bronsåldern och följer aktuell forskning. Med hjälp av hällristningarnas varierande motiv ger hon dig inblick i bronsåldersmänniskornas tankevärld, religion och vardag. Måste bokas senast 24 timmar i förväg. Minst 4 deltagare (eller en grupp). Guidningen sker på svenska eller engelska (med sammanfattningar på EN/SV om så om så behövs) Guiden har röstförstärkare och tar med ficklampor och pannlampor. Rullstols-/barnvagnsramp leder upp till hällen, som omges av ett trädäck med sittplatser. Hällristningar/Rock Art - after dark Säsong:   Augusti-Maj (tiden varierar, och följer solens nedgång)   Plats A: Backa, Brastad (Lysekils kommun, se karta "visa resväg" nedan) Varaktighet: 60 min i Backa, ca 90 min inklusive transp fr Lysekil Plats B:  Lökeberg, Munkedal (enstaka tillfällen) Varaktighet:   45 min i Lökeberg, ca 3 hrs inklusive transp fr Lysekil   Barn: Rekommenderas från 10 år Detta ingår: Varm dryck ingår i oktober-mars Minsta antal: 4 personer, senast 24 timmar innan avgång Preliminärbokning till dess. Minst 4 bokade deltagare (eller en gruppbokning) senast 24 timmar innan för att turen skall bli av. Max 7 deltagare per tur kan åka med guiden. Är ni en grupp med fler deltagare, kontakta oss. Kan även bokas som "Privat tur/visning" och då finns fler alternativ vad gäller val av tidpunkt, varaktighet, transporter mm. Då kan aktiviteten även anpassas till barn från 5 år.

FrånSEK 160
Boka Nu!

Vandra: Lysekil runt, stads- och naturvandring med guidning

Promenad runt i Lysekil (ca 2-8 km). Följ med en auktoriserad guide som berättar om det vi passerar. Stångehuvud, Havsbadsområdet, Gamlestan, Granit- och Konservindustrin. Temat variera. Vi stannar till då och då för att vila och betrakta de vackraste  utsikterna, speciella platser. Vi berättar om intressanta fenomen, pausar för fototillfällen och för att insupa atmosfären av Lysekil idag och i forna tider. Temat och längden varierar från vecka till vecka. Gå in på respektive dag för att se vilken tur som passar dig. Chokladpromenad: Vi startar med att hämta ut vår handgjorda choklad på Cake cowboy och bestämmer tillsammans temat för dagens tur, t ex *Havsbadsområdet och badortsepoken, *Industrihistoria, Konsten i centrum. Snabbt tempo: Mycket vandring, många backar och mindre tid för stillastående föredrag. En introduktion för dig som vill uppleva mer av Lysekil. OBS! Endast förhandsbokning online. Annars ställs turen in. Anmälda meddelas ändrad startplats per telefon eller email.

FrånSEK 0
Boka Nu!