SOFT ADVENTURE

Vår ambition är att alla ska kunna delta i våra aktiviteter, utan krav på tidigare erfarenhet och utan att vara vältränad eller van vid friluftsliv.  

Vår utrustning är anpassad för dig med liten eller ingen tidigare erfarenhet av t ex havskajak eller klättring/bouldering och under vintersäsongen har vi alltid torrdräkt på paddelturerna. Dessutom kryddar vi din upplevelse med inslag av den lokala kulturhistorien och lokalt förankrade måltidsupplevelser.

Våra turledare och guider älskar att dela med sig av det bästa vi vet, Bohusläns vackra natur: klipporna, havet, fjordarna, vikarna och strandängarna och det omväxlande landskapet med blandskog och granitkullar som inbjuder till olika typer av klättring. Hos oss upplever du det bästa av Bohuslän, maten, människorna och en av världens vackraste arkipelager.

SOFT ADVENTURES - KAJAK

Musslor à la granit * Sillstryparen * Stadspaddling * Fiskaren

Längre kajakturer som är lite mer ansträngande, där det är en fördel att ha paddlat kajak några gånger tidigare:
Sälsafari i kajak * Skeppsbrott 

CYKLA MED GUIDE

På våra guidade cykelturer upplever du gamla kulturvägar och stenbrott, industrimiljöer, hällristningar och andra fornlämningar. Guiden berättar om vardagslivets mödor förr i tiden och sätter in det vi ser i sitt historiska sammanhang. Alla våra  cykelturer är soft adventure; Stenhuggaren * Sillskärerskor och industriarbetare

 

KLÄTTRING FÖR NOVISER

Prova på att klättra med topprep, aningen "Introduktion till topprepsklättring" eller som en del i en kombinationsaktivitet: Strandsittaren * Klätterstig

TRYGGHET KOMFORT OCH NJUTNING

Vi har anpassat de flesta av våra egna aktiviteter så att det inte är nödvändigt med tidigare erfarenhet. Trygghet, komfort och njutning är våra ledord när vi planerar och genomför våra turer. I bokningsbekräftelsen får ni information om hur ni bör klä er och vad som är lämpligt att ta med i form av förstärkningsplagg. I början av varje aktivitet får deltagarna en genomgång av nödvändig teknik och säkerhet. 

Beroende på väderförhållandena kan en tur behöva ställas in eller flyttas i tid och rum. Det är alltid ledaren för respektive aktivitet som avgör detta vid varje tillfälle, i samråd med bokade deltagare. Vår ambition är att alltid kunna erbjuda en alternativ aktivitet, t ex kan kajakgäster erbjudas klättring om vindförhållandena är för tuffa. Trygghet, omtanke och lyhördhet är våra kärnvärden.

•Ingen tidigare erfarenhet krävs men vi förutsätter att du har "normal" hälsa (känner dig frisk). Om du känner dig osäker bör du rådgöra med din behandlande läkare om ni tillsammans anser att du klarar av måttlig fysisk ansträngning.

•Start och samlingsplats varierar mellan våra olika aktiviteter. Anmälda deltagare meddelas därför var samling sker, vanligen senast kl 20 dagen innan turen, om vi inte utgår från vår lokal i Norra Hamnen i Lysekil.

 

HOME

 

 

 

Havskajaktur: FISKAREN

En kajaktur Lysekils skärgård på vinterhalvåret kan vara magisk! Kanske får vi sällskap av en nyfiken säl eller andra som är ute och fiskar. Vattnet är kristallklart och inga motorljud hörs. Njut av havet, tystnaden och paddlingen. Gullmarns mynning är isfri 51 veckor om året, även om fjorden är frusen längre in. Upplev en ny dimension av Bohuslän! Stabila kajaker och torrdräkt gör att du kan njuta ännu mer av vinterpaddlingen. Vanligtvis går turen lördag förmiddag. Om vädret inte tillåter detta kan turen flyttas till söndag, om det passar deltagarna. Namnet Fiskaren anspelar på de modiga män som trotsade havet i alla väder och årstider för att förse sina familjer med mat och konservindustrin med råvara. Sälarna som ofta dyker upp och följer med oss en stund är också fiskare. Och så äter vi en god och mustig fisksoppa under bensträckaren i mitten av paddelturen. Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum och tider Område: LYSEKIL    Säsong: Oktober-April Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Min 13 år, min 160 cm lång Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid, torrdräkt (+ evt huva och handskar) Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 1.195 Tillval: Egen singelkajak K1 Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar.

FrånSEK 1'195
Boka Nu!

HUGGET I STEN - från Lysekil till Härnäset

Guidad visning med bil /buss . Besök stenhuggarmiljöer i Rixö och på Härnäset samt hällristningarna i Backa, Brastad. Stenbrott och bolagshus, miljöbrott och Hitlersten, bronsålderskult och fackföreningsrörelser. Om intresse finns besöker vi platsen där Österödskvinnnan hittades för 100 år sedan. Hon är Sveriges äldsta kompletta skelett och levde här för ca 10.000.

FrånSEK 550
Boka Nu!

Vandra och klättra: KLÄTTERSTIG

Klätterstig = Scrambling +++  (dvs extra allt) Ett äventyr för alla åldrar. Vandra, scrambla och klättra. Topptur med topprepsklättring och friluftslunch.   Klicka på knappen BOKA NU här intill för att se datum och tider Område: 10-15 minuter med bil från centrala Lysekil Säsong: April-November Krav: Normal fysik, med fullt friska knän och vrister. Barn och ungdomar under 16 år är välkomna under juni-augusti. Detta ingår: Guide, lån av personlig klätterutrustning som sele, hjälm och skor för topprepsklättring. Lättare lunch i fält ingår. Ta med: Skor lämpliga för terrängvandring (som sitter kvar på foten och har kraftig sula) och ryggsäck (ev med vatten och snacks) Varaktighet:  4 timmar totalt  Samling: N Hamng. 6 Pris: SEK 900 (vuxen, eller grupp-pris) Familjerabatt Juni-Aug Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar. Vandra i storslagen, kuperad natur med ”bohuslänska giljor” och bohusgranit. Prova på scrambling (mellanting mellan vandring och klättring) och topprepsklättring (med fasta toppankare) med variation i svårighet från 3 till 6a. Vid turen skall lämplig klädsel (oömma kläder) och lämpliga skor (tex vandringskänga eller gummiskor) användas. All utrustning för prova-på klättring (hjälm, rep, broms, sele, klätterskor och slingor) ingår.  Soft adventure Turens svårighetsgrad är lätt-medelsvår. Vi har organiserat turen med tanke på att det skall vara möjligt för familjer att genomföra den. Har man anlag för svindel finns det alterantiva vägval. Inga förkunskaper krävs men vi förutsätter normal hälsa. Knän och leder i fötterna måste dock klara påfrestningar i kuperad terräng med höga kliv. Trygghet, komfort och njutning är våra ledord när vi planerar och genomför våra turer. 

FrånSEK 900
Boka Nu!

Kajaktur: MUSSLOR À LA GRANIT (familjetur)

Blåmusslor, kajak, naturen och livskvalitet. Detta är en tur för dig som gillar att njuta, som uppskattar lugn och ro och som inte känner för att paddla så långt. Förutom god mat och vacker natur blir det förhoppningsvis en vacker solnedgång över Västerhavet att njuta av. Tillsammans tillagar vi och avnjuter blåmusslor på en egen ö (eller strand). Maten är en lika viktig del av turen som de nakna solvarma klipporna och paddlingen. Detta är "soft adventure", slow food, natur and familjemys förpackat i en enda 4-timmarstur. Vi paddlar i långsam takt, lagom för nybörjare. Guiden ger nödvändiga instruktioner om hur du manövrerar kajaken.  OBS! Av och till är det ont om LOKALPRODUCERADE BLÅMUSSLOR. Då serverar vi istället havskräftor, en annan lokalt fiskad delikatess. KLicka på knappen BOKA NU! för att se aktuella dagar och tider Område: LYSEKIL  Saltö fjord  Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa. Vuxna ska kunna simma minst 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, Utomhusmåltid - blåmusslor eller havskräftor, alkoholfri måltidsdryck (bordsvatten/öl) Ta med: (solglasögon, "senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken), egen måltidsdryck  Varaktighet:  4 timmar totalt (varav drygt 1h i kajaken) Pris: Vuxen: SEK 900 (i K2 kajak som delas med någon annan) Familjerabatter finns på vissa avgångar (aktuellt belopp framgår vid bokning) Tillval: Egen singelkajak K1     Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar.    

FrånSEK 900
Boka Nu!

Kajaktur: STADSPADDLING

Glid fram i lugnt tempo och njut av solnedgången över granitklipporna som omger vackra Lysekil. Upptäck Bohusläns skärgård Paddelturen går mot Stångehuvuds naturreservat. Om vädret tillåter går vi tur och retur mellan Norra och Södra Hamnen. Vilken väg vi väljer beror på vågorna, vindens riktning och styrka samt deltagarnas förkunskaper. Klicka på knappen BOKA NU! här intill för att se datum och tider Område: LYSEKIL  (Stångehuvuds naturreservat) Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa (fredagar minst 16 år fyllda) Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, paddel, flytväst och kapell Barn/ungdom: Barn/ungdom 5-15 år är välkomna alla dagar utom på fredagskvällarna. Varaktighet:  2 timmar totalt (varav ca 1.5 i kajaken) Pris: SEK 550 (vuxen)   Tillval: Egen singelkajak K1 Egen kajak: Följ med på en guidad tur och använd din egen havskajak   Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar      

FrånSEK 550
Boka Nu!

Havskajaktur: SILLSTRYPAREN

Dags att slappna av och njuta av naturen! Vi glider fram i sakta mak genom skärgården i stabila kajaker. Guiden hjälper dig med grundläggande teknik och berättar om ålgräsängar, fisket och sillperiodernas betydelse för Bohuslän i allmänhet och Lysekil i synnerhet. Bli sillstrypare för en dag... Klicka på BOKA NU-knappen här intill för att se datum och tider. Område: LYSEKIL Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 900 Tillval: Egen singelkajak K1 Torrdräktshyra (lämpligt i början/mitten av maj)    

FrånSEK 900
Boka Nu!

Klättra: Topprep - en introduktion

Prova på att klättra med sele, hjälm och klätterskor. Vi är vana vid att hjälpa barn, ungdomar och vuxna nybörjare till en härlig upplevelse. OBS! Detta är inte en kurs - utan endast en introduktion OMRÅDE: Varierar beroende på var det finns torra klippor:  t ex Lilla Långevik, Trellebystrand  Säsong: Maj-September Ålder:   3-73 år Krav: Inga förkunskaper Hyfsat bra anklar och knän Detta ingår: Hjälm, sele och klätterskor. Aktivitetsledare som säkrar och instruerar. Varje deltagare får prova på 2-3 leder (beroende på ledernas svårighetsgrad och längd, under maximalt två timmar per session) Varaktighet: 2 timmar  Pris:     Vuxen: SEK 400  Familjepris och barn/ungdom finns också Är ni en grupp som vill ha en egen aktivitet, på en tidpunkt som passar er kan ni boka en "Privat klätterledare" för 2-4 timmar. Räkna då med minst 20-25 minuter per person om ni vill hinna klättra minst 2-3 leder per person.

FrånSEK 400
Boka Nu!

Klättra: STRANDSITTAREN - ett familjeäventyr

Vandring på en smal hylla ovanför vattenbrynet och dessutom möjlighet att prova på topprepsklättring. Jobba som ett team och stärk varandra i familjen eller arbetsgruppen. Stötta dina barn och vänner som lämnar sin normala bekvänlighetszon. Klicka på BOKA NU-knappen här intill för att se datum och tider. Område:   Trellebystrand, 4 km från centrala Lysekil Säsong:   Maj-September Krav:  3-73 år, skor som sitter kvar på foten Detta ingår:  hjälm, sele och guide (skor till topprepsklättringen) Ta med:  (vatten, ryggsäck - händerna måste vara fria om du behöver hjälpa dina barn/vänner) Varaktighet:   2 timmar Pris:  SEK 400 (vuxen) familjerabatt finns    

FrånSEK 400
Boka Nu!

Cykeltur MTB: KANTSTEN

Guidad cykeltur på 3 timmar. Mountainbike kan vara ett fartfyllt sätt att uppleva naturen för en del. För andra är det ett njutbart sätt att i ett makligt tempo ta sig fram över granitlandskap och på stigar genom kulturlandskapet. Du väljer nivå på turen utifrån dina förväntningar och förmåga. Vi har delat in våra MTB-turer i 3 svårighetsgrader: Introduktion / lättrampat - normal hälsa och ett intresse av att prova på Tekniskt och makligt tempo - normal hälsa, motiverad och viss cykelerfarenhet Fartfyllt och tekniskt - god fysik och tidigare erfarenhet av MTB Du kommer att ledas av oss på Outdoor West men också av lokala MTB-cyklister från Lysekil vars hjärtan klappar extra mycket för just MTB. Vi själva guidar i huvudsak när det är lättrampat och våra "locals" tar vid när det blir fart och fläkt och tekniken verkligen sätts på prov. Område: LYSEKIL    Säsong: April-November Krav: Min 12 år, min 160 cm lång Deltagare väljer nivå på turen utifrån sina förväntningar och förmåga enligt beskrivning nedan. Detta ingår: Guide, MTB, cykel, hjälm, väst, vattenflaska Ta med: Ev. ryggsäck, huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, snack Pris: SEK 700 / vuxen (min 2 och max 6 personer) Ca 2-3 timmar. SEK 900 / vuxen (min 4 och max 6 personer) Ca 4 timmar. Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar. Självguidade turer med MTB på egen hand: Läs mer/BOKA NU!

FrånSEK 700
Boka Nu!

Uthyrning Kajak

När vi inte har guidade turer finns möjlighet att hyra våra kajaker för upptäcksfärder på egen hand. Boka så här: 1) Välj önskad upphämtningsDAG 2) Välj mellan kajak K1 för en person eller K2 (tvåmanskajak). 3) Fyll i kontaktuppgifter inkl telefonnummer till en person i gruppen. 4) Fyll i betalningsinformation via säker betallösning (TrekkPay) och slutför beställningen. 5) KONTAKTA OSS på telefonnumret som kommer med bokningsbekräftelsen för att avtala tid för upphämtning och återlämning. 6) Ta med kvitto/biljett på email till kajakförrådet på Norra Hamngatan 6 i Lysekil.

Uthyrning Cykel

Boka så här: 1) Välj önskad upphämtningsdag 2) Välj mellan unisex 3 vxl, 21 vxl samt herrcykel 3-7 vxl, 21 vxl och familjecykel 21 vxl 3) Fyll i kontaktuppgifter inkl telefonnummer till en person i gruppen. 4) Fyll i betalningsinformation via säker betallösning (TrekkPay) och slutför beställningen. 5) Kontakta oss på telefonnumret som kommer med bokningsbekräftelsen så att vi kan avtala tid för utlämning och upphämtning. 6) Ta med kvitto/biljett på email till cykel- och kajakförrådet på Norra Hamngatan 6 i Lysekil.

Vandra: Lysekil runt, stads- och naturvandring med guidning

Promenad i rask takt (ca 8 km), med auktoriserad guide som berättar om det vi passerar. Vi stannar till då och då för att vila och betrakta de vackraste  utsikterna, speciella platser. Vi berättar om intressanta fenomen, pausar för fototillfällen och för att insupa atmosfären av Lysekil idag och i forna tider. Mycket vandring, många backar och mindre tid för stillastående föredrag. En introduktion för dig som vill uppleva mer av Lysekil.   Endast förhandsbokning online. Annars ställs turen in. Anmälda meddelas startplats per telefon eller email.

Soft adventure med Outdoor West

utomhusaktiviteter för oerfarna, familjer, frodiga, försiktiga eller bekväma deltagare