• OUTDOOR WEST SWEDEN, LYSEKIL

  • KAJAK, CYKEL, KLÄTTRING, VANDRING, GUIDADE TURER MM

Äventyr för alla åldrar - året runt

Outdoor West Sweden - outdoor activities between sea and sky

Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar. Välkommen att ta del av det bästa av Bohuslän och Västsverige tillsammans med oss:

  • Guidade turer med havskajak - klicka här
  • Vandra och klättra, topprepsklättring - klicka här
  • Cykla - klicka här
  • Kulturhistoria, guidade turer - klicka här  

 

OUTDOOR WEST SWEDEN   

"När det är viktigare att njuta, än att prestera."

Vår ambition är att alla ska kunna delta i våra aktiviteter, utan krav på tidigare erfarenhet och utan att vara vältränad eller van vid friluftsliv. Vi är verksamma i Lysekil sedan 2005 för att vi brinner för att att fler ska få uppleva det bästa av Bohuslän. Vi anordnar bl a guidade turer med kajak, cykel och klättringsaktiviteter för "vanligt folk".

SOFT ADVENTURE  -  Aktiviteter lämpliga för dig med ingen eller liten tidigare erfarenhet. Tempot är lågt, utrustningen anpassad för nybörjare och vi anpassar aktiviteten efter vars och ens förutsättningar. Läs mer

EVENT  -  Företagsevenemang, möhippa eller svensexa, en aktivitet för kompisgänget eller arbetskamraterna. Vi har samlat ett antal förslag på aktiviteter. Läs mer

FAMILY FUN  -  Aktiviteter som är lämpliga för familjer med yngre barn, renodlade barnaktiviteter, familjeäventyr med familjerabatter och familjeaktiviteter där flera generationer kan delta tillsammans. Läs mer

 

Lagom utmanande aktiviteter för frodiga, försiktiga, familjer och bekväma deltagare. :-)

ALL BOKNING ONLINE 

Våra guidade turer bokas online. Starttid och veckodag kan variera från vecka till vecka, beroende på säsong. Det är bokningssystemets starttider som gäller. 

  • För mer info om respektive tur: klicka på Läs mer/BOKA NU!
  • För att se dag och tid för respektive tur: klicka på Läs mer/BOKA NU!
  • Det blir ingen bindande bokning förrän du angett kortnummer och checkat ut kundkorgen. 

Finns det ingen aktivitet önskad dag?  A) gör en bokningsförfrågan för en grupp om minst 6 personer, eller  B) boka en privat tur/aktivitet.

På några turer krävs ett minsta antal bokade deltagare för att aktiviteten ska starta. I de fallen kommer en summa att reserveras från ert betalkort men beloppet dras inte förrän turen verkligen blir av.

Skulle turen ställas in sker återbetalning till samma kort och deltagarna meddelas senast 2 timmar innan planerad starttid.

 

Våra aktiviteter har namn som speglar temat för respektive tur. Vi anknyter till lokala näringar och företeelser, mestadels förr i tiden:

Havskajaktur: FISKAREN

En kajaktur Lysekils skärgård på vinterhalvåret kan vara magisk! Kanske får vi sällskap av en nyfiken säl eller andra som är ute och fiskar. Vattnet är kristallklart och inga motorljud hörs. Njut av havet, tystnaden och paddlingen. Gullmarns mynning är isfri 51 veckor om året, även om fjorden är frusen längre in. Upplev en ny dimension av Bohuslän! Stabila kajaker och torrdräkt gör att du kan njuta ännu mer av vinterpaddlingen. Vanligtvis går turen lördag förmiddag. Om vädret inte tillåter detta kan turen flyttas till söndag, om det passar deltagarna. Namnet Fiskaren anspelar på de modiga män som trotsade havet i alla väder och årstider för att förse sina familjer med mat och konservindustrin med råvara. Sälarna som ofta dyker upp och följer med oss en stund är också fiskare. Och så äter vi en god och mustig fisksoppa under bensträckaren i mitten av paddelturen. Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum och tider Område: LYSEKIL    Säsong: Oktober-April Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Min 13 år, min 160 cm lång Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid, torrdräkt (+ evt huva och handskar) Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 1.195 Tillval: Egen singelkajak K1 Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar.

FrånSEK 1'195
Boka Nu!

HUGGET I STEN - från Lysekil till Härnäset

Guidad visning med bil /buss . Besök stenhuggarmiljöer i Rixö och på Härnäset samt hällristningarna i Backa, Brastad. Stenbrott och bolagshus, miljöbrott och Hitlersten, bronsålderskult och fackföreningsrörelser. Om intresse finns besöker vi platsen där Österödskvinnnan hittades för 100 år sedan. Hon är Sveriges äldsta kompletta skelett och levde här för ca 10.000.

FrånSEK 550
Boka Nu!

Vandra och klättra: KLÄTTERSTIG

Klätterstig = Scrambling +++  (dvs extra allt) Ett äventyr för alla åldrar. Vandra, scrambla och klättra. Topptur med topprepsklättring och friluftslunch.   Klicka på knappen BOKA NU här intill för att se datum och tider Område: 10-15 minuter med bil från centrala Lysekil Säsong: April-November Krav: Normal fysik, med fullt friska knän och vrister. Barn och ungdomar under 16 år är välkomna under juni-augusti. Detta ingår: Guide, lån av personlig klätterutrustning som sele, hjälm och skor för topprepsklättring. Lättare lunch i fält ingår. Ta med: Skor lämpliga för terrängvandring (som sitter kvar på foten och har kraftig sula) och ryggsäck (ev med vatten och snacks) Varaktighet:  4 timmar totalt  Samling: N Hamng. 6 Pris: SEK 900 (vuxen, eller grupp-pris) Familjerabatt Juni-Aug Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar. Vandra i storslagen, kuperad natur med ”bohuslänska giljor” och bohusgranit. Prova på scrambling (mellanting mellan vandring och klättring) och topprepsklättring (med fasta toppankare) med variation i svårighet från 3 till 6a. Vid turen skall lämplig klädsel (oömma kläder) och lämpliga skor (tex vandringskänga eller gummiskor) användas. All utrustning för prova-på klättring (hjälm, rep, broms, sele, klätterskor och slingor) ingår.  Soft adventure Turens svårighetsgrad är lätt-medelsvår. Vi har organiserat turen med tanke på att det skall vara möjligt för familjer att genomföra den. Har man anlag för svindel finns det alterantiva vägval. Inga förkunskaper krävs men vi förutsätter normal hälsa. Knän och leder i fötterna måste dock klara påfrestningar i kuperad terräng med höga kliv. Trygghet, komfort och njutning är våra ledord när vi planerar och genomför våra turer. 

FrånSEK 900
Boka Nu!

Kajaktur: MUSSLOR À LA GRANIT (familjetur)

Blåmusslor, kajak, naturen och livskvalitet. Detta är en tur för dig som gillar att njuta, som uppskattar lugn och ro och som inte känner för att paddla så långt. Förutom god mat och vacker natur blir det förhoppningsvis en vacker solnedgång över Västerhavet att njuta av. Tillsammans tillagar vi och avnjuter blåmusslor på en egen ö (eller strand). Maten är en lika viktig del av turen som de nakna solvarma klipporna och paddlingen. Detta är "soft adventure", slow food, natur and familjemys förpackat i en enda 4-timmarstur. Vi paddlar i långsam takt, lagom för nybörjare. Guiden ger nödvändiga instruktioner om hur du manövrerar kajaken.  OBS! Av och till är det ont om LOKALPRODUCERADE BLÅMUSSLOR. Då serverar vi istället havskräftor, en annan lokalt fiskad delikatess. KLicka på knappen BOKA NU! för att se aktuella dagar och tider Område: LYSEKIL  Saltö fjord  Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa. Vuxna ska kunna simma minst 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, Utomhusmåltid - blåmusslor eller havskräftor, alkoholfri måltidsdryck (bordsvatten/öl) Ta med: (solglasögon, "senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken), egen måltidsdryck  Varaktighet:  4 timmar totalt (varav drygt 1h i kajaken) Pris: Vuxen: SEK 900 (i K2 kajak som delas med någon annan) Familjerabatter finns på vissa avgångar (aktuellt belopp framgår vid bokning) Tillval: Egen singelkajak K1     Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar.    

FrånSEK 900
Boka Nu!

Kajaktur: STADSPADDLING

Glid fram i lugnt tempo och njut av solnedgången över granitklipporna som omger vackra Lysekil. Upptäck Bohusläns skärgård Paddelturen går mot Stångehuvuds naturreservat. Om vädret tillåter går vi tur och retur mellan Norra och Södra Hamnen. Vilken väg vi väljer beror på vågorna, vindens riktning och styrka samt deltagarnas förkunskaper. Klicka på knappen BOKA NU! här intill för att se datum och tider Område: LYSEKIL  (Stångehuvuds naturreservat) Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa (fredagar minst 16 år fyllda) Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, paddel, flytväst och kapell Barn/ungdom: Barn/ungdom 5-15 år är välkomna alla dagar utom på fredagskvällarna. Varaktighet:  2 timmar totalt (varav ca 1.5 i kajaken) Pris: SEK 550 (vuxen)   Tillval: Egen singelkajak K1 Egen kajak: Följ med på en guidad tur och använd din egen havskajak   Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar      

FrånSEK 550
Boka Nu!

Havskajaktur: SILLSTRYPAREN

Dags att slappna av och njuta av naturen! Vi glider fram i sakta mak genom skärgården i stabila kajaker. Guiden hjälper dig med grundläggande teknik och berättar om ålgräsängar, fisket och sillperiodernas betydelse för Bohuslän i allmänhet och Lysekil i synnerhet. Bli sillstrypare för en dag... Klicka på BOKA NU-knappen här intill för att se datum och tider. Område: LYSEKIL Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 900 Tillval: Egen singelkajak K1 Torrdräktshyra (lämpligt i början/mitten av maj)    

FrånSEK 900
Boka Nu!

Klättra: Topprep - en introduktion

Prova på att klättra med sele, hjälm och klätterskor. Vi är vana vid att hjälpa barn, ungdomar och vuxna nybörjare till en härlig upplevelse. OBS! Detta är inte en kurs - utan endast en introduktion OMRÅDE: Varierar beroende på var det finns torra klippor:  t ex Lilla Långevik, Trellebystrand  Säsong: Maj-September Ålder:   3-73 år Krav: Inga förkunskaper Hyfsat bra anklar och knän Detta ingår: Hjälm, sele och klätterskor. Aktivitetsledare som säkrar och instruerar. Varje deltagare får prova på 2-3 leder (beroende på ledernas svårighetsgrad och längd, under maximalt två timmar per session) Varaktighet: 2 timmar  Pris:     Vuxen: SEK 400  Familjepris och barn/ungdom finns också Är ni en grupp som vill ha en egen aktivitet, på en tidpunkt som passar er kan ni boka en "Privat klätterledare" för 2-4 timmar. Räkna då med minst 20-25 minuter per person om ni vill hinna klättra minst 2-3 leder per person.

FrånSEK 400
Boka Nu!

Klättra: STRANDSITTAREN - ett familjeäventyr

Vandring på en smal hylla ovanför vattenbrynet och dessutom möjlighet att prova på topprepsklättring. Jobba som ett team och stärk varandra i familjen eller arbetsgruppen. Stötta dina barn och vänner som lämnar sin normala bekvänlighetszon. Klicka på BOKA NU-knappen här intill för att se datum och tider. Område:   Trellebystrand, 4 km från centrala Lysekil Säsong:   Maj-September Krav:  3-73 år, skor som sitter kvar på foten Detta ingår:  hjälm, sele och guide (skor till topprepsklättringen) Ta med:  (vatten, ryggsäck - händerna måste vara fria om du behöver hjälpa dina barn/vänner) Varaktighet:   2 timmar Pris:  SEK 400 (vuxen) familjerabatt finns    

FrånSEK 400
Boka Nu!

Vandra: Lysekil runt, stads- och naturvandring med guidning

Promenad i rask takt (ca 8 km), med auktoriserad guide som berättar om det vi passerar. Vi stannar till då och då för att vila och betrakta de vackraste  utsikterna, speciella platser. Vi berättar om intressanta fenomen, pausar för fototillfällen och för att insupa atmosfären av Lysekil idag och i forna tider. Mycket vandring, många backar och mindre tid för stillastående föredrag. En introduktion för dig som vill uppleva mer av Lysekil.   Endast förhandsbokning online. Annars ställs turen in. Anmälda meddelas startplats per telefon eller email.