Kajaktur 3hrs: Sälsafari (klädd i torrdräkt)

På vinterhalvåret är det lättare att få sällskap av sälar! Alla blir lyckliga av att möta havets mörkögda skönheter. Stabila kajaker, lämpliga för nybörjare, och torrdräkt gör att du kan njuta ännu mer av vinterpaddlingen. 
 

Den här turen går på söndagar och under skoloven. Då lastar vi kajakerna på en kärra och kör iväg till en startplats e  kvart norr om Lysekil.  På så sätt kan du vara ganska säker på att få se en eller flera sälar, trots att vi inte paddlar så långt. 

 • Sälsafari på djurens villkor: De följer oss, om de vill, utan matning eller trix. Det innebär att vi inte kan garantera att vi får sällskap.

Aktiviteten varar i 3 timmar från att vi samlas tills vi skiljs åt. Knappt 2 timmar sitter vi stilla i kajakerna, utan att gå iland. Barn från 10 år är välkomna, med få undantag. Är det barn med på turen paddlar vi långsammare, nära land och gör fler korta stopp längs vägen.

 

Kajaktur: Sälsafari (klädd i torrdräkt)

Område: LYSEKIL Norra/Södra Hamnen eller Basteviksholmarna
Säsong: 15 augusti - 15 maj
Varaktighet: 3 timmar   från samling tills vi skiljs åt, dvs inkl ombyte, säkerhetsgenomgång, etc
Ca 1,5-2 timmar i kajaken, utan att gå i land.
Nivå: Novis/nybörjare och fortsättning
Krav på deltagaren:

Kunna simma 200 m
Normal hälsa; dvs inga kända problem med kyla eller att sitta still,  tex cirkulation- eller andningssbesvär etc.
Max 100kg och/eller 195 cm (Längd och vikt begränsas av torrdräkterna och sittbrunnens storlek samt möjlig benlängd.)

Ungdom: Ungdomar 10-15 år, minst 145 cm lång, är välkomna att paddla tillsammans med en vuxen (familjemedlem) vardera.
de avgångar där barn deltar paddelsträckan kortare eftersom barnen inte orkar paddla lika långt som vuxna. Det kan även bli aktuellt att korta ned tiden om det är kallt.
Detta ingår:

Guide, paddel, flytväst och kapell.
Plats i stabil tandemkajak (K2) som delas med en annan deltagare. Vid udda antal deltagare paddlar en av deltagarna med guiden. 

Torrdräkt: Torrdräkt ingår i priset från mitten av oktober - mitten av maj.
Torrdräkt av premiumkvalitet från Ursuit används tillsammans med våtdräktshandskar och skor i neopren som du lånar av oss.
Ta med: Huvudbonad, solglasögon, eget dricksvatten (varmt eller ljummet).
Vattenflaskan kan fästas med elastiska linor på kajakens ovansida.
Vattentät säck, om du ska ta med telefonen eller kamera.
Klädsel: Kom ombytt, i underställ av yllle eller syntet närmast kroppen. Yllestrumpor.
Ju kallare väder, desta fler och tjockare lager under understället. (Luften isolerar)
Undvik huva och dragkedjor kring halsen,
Ta med en extra buff och ett par varma handskar/vantar att ha fram tills vi stiger i kajakerna.
Regn/vind: Vi kör turen även om det regnar lätt eller blåser måttligt, men då minskar möjligheten att se säl.
Vid vindstyrka runt 6-8 m/s tar vi en kontakt med anmälda deltagare kvällen innan aktiviteten. Beroende på vindriktning och temperatur kan turen komma att ställas in, särskilt om det är barn anmälda.
Omklädningsrum/
dusch/WC:
Ombyte sker i fält. Du sitter i lä i vår minibuss och tar på torrdräkten. Dina ytterkläder förvaras i bilen under turen. Offentlig toalett finns på Basteviksholmarna, men vi rekommenderar att toabesök är avklarade vid ankomsten. Det finns få toaletter i skärgården...
Bastu: Bastu med bad i havet finns i Lysekils Kallbadhus. 
Bokas och betalas via swish. För öppettider mm se länk
Måltid: Ingår ej. Varm dryck serveras i anslutning till kajakturen.
Språk: Svenska och engelska
Antal deltagare: Minst 4, max 8
(Är ni en grupp med fler deltagare, kontakta oss i god tid.)
Samling/start: Varierar. Därför får du en "Google map pin/nål" med exakt plats kvällen innan turen.
Parkering: Oftast betalparkering. (Vi rekommenderar att ladda ned och skaffa konto i appen Easy park innan ankomst.)
 
Har du egen havskajak:

All träning är roligare och säkrare i grupp. Därför erbjuder vi även några sista-minuten-platser  för dig som vill delta med din egen havskajak. Du hyr då torrdräkt via oss. Ring oss 2-3 dagar innan för att höra om det finns platser över.

 

Kolla tillgänglighet/boka:

 1. Klicka på knappen BOKA NU! för att se tillgängliga datum.
 2. Klicka önskad dag i kalendern, så visas valbara tider/avgångar.
 3. Klicka på önskad avgångstid för att se tillgången på cyklar med olika ramstorlek samt pris/priskategorier för respektive avgång.
  Det blir ingen bindande bokning förrän din betalning är avslutad.

Minnsta antal deltagare:

 • 4 deltagare (fullt betalande) krävs för att vi ska genomföra aktiviteten.
 • Om du bokar för 1 -3 personer händer följande: Din biljett får vattenstämpeln "Reservation", vilket innebär att den ännu inte är bekräftad. Bokningsbeloppet att reserveras från ditt betalkort, men vi hämtar inte hem beloppet förrän minimiantalet uppnåtts (senast 24 timmar innan start). Först då kommer du att få en bokningsbekräftelse och en PDF-biljett utan vattenstämpel via email. 
 • Genom att boka "Minigrupp" kan du säkerställa att aktiviteten genomförs den dag och tid som du bokar, trots att du/ni endast är en eller två personer. Om fler deltagare därefter bokar, och deltar, så kommer vi, efter genomförd aktivitet, att kreditera mellanskillnaden. 
Avbokning:
Se fullständiga villkor ...

Återbetalning
i korthet

Enstaka deltagare (max 7 pers) som INTE bokat "egen avgång" har fri avbokning fram till en vecka innan bokad aktivitets-start.

OBS! Om ni bokar "egen avgång" eller "minigrupp" gäller fri avbokning fram till 14 dagar innan bokad aktivitets-start.

Ombokning: Senast 48 timmar innan bokad aktivitet kan vi hälpa er med ombokning av aktiviteten till ett annat tillfälle eller till en annan av våra aktiviteter.
Om arrangören måste ställa in bokad avgång,
t ex pga vädret etc:
Vid stark vind eller grov sjö kan en kajaktur behöva flyttas i tid eller till annat område, så att alla deltagare ska kunna delta och känna sig trygga. Det är alltid ledaren för respektive aktivitet som avgör om den aktuella aktivitet måste ställas in. 
Vi kontaktar våra bokade deltagare som får välja mellan att genomföra den bokade aktiviteten vid ett senare tillfälle, eller att delta i en alternativ aktivitet. Kajakgäster erbjuds t ex cykling eller klättring om vindförhållandena är för tuffa till havs. Ev mellanskillnad återbetalas.
Kan vi inte enas om ett rimligt ersättningsalternativ får du tillbaka erlagt belopp, minus en administrationsavgift på SEK 50 per person.
  

Dagen innan turen får ni meddelande om exakt mötes/startplats för turen. (Det kan hända att vi måste flytta starten pga vindförhållandena, så därför meddelar vi detta så sent som möjligt) 

Efter en säkerhetsgenomgång hjälper guiden till att ställa in utrustningen. När kajakerna är sjösatta och alla kommit i ordning är det dags för grundläggande paddelteknik.

När vi närmar oss sälarna är det tystnad och långsamma rörelser som gäller, Vi försöker att närma oss med vind och ström från rätt håll och på respektfullt avstånd.
Efter att kajakerna är upptagna och lastade är det så dags att avsluta turen med lite stretching och frågestund.
 

Family fun

För barnfamiljer och vuxna utan tidigare erfarenhet av kajak. Trygghet, omtanke och njutning är våra ledord när vi planerar och genomför våra turer. Vid vinterpaddling är tempot ännu lugnare för att undvika svettning.

Ursuit torrdräkt
En bekväm och tålig torrdräkt, designad för paddling. I samband med bokningen kommer ni att ombes uppge längd, så att vi kan reservera torrdräkt i lämplig storlek. Ni kommer också att få information innan turen om hur ni lämpligast klär er under torrdräkten. 

Sälfoto: Patrik Eld, Lysekil

Höjdpunkter

 • Stabila och lättpaddlade kajaker
 • Samtliga deltagare bär torrdräkt, med möjlighet att låna handskar och huva
 • Sjösättning nära kända säl-platser
"När det är viktigare att njuta än att paddla fort och långt!"

Reseväg

 1. 6, Norra Hamngatan, Lysekil