Cykla & lär, 2h: STENHUGGAREN

Från SEK 325

Vi använder cykeln för att ta oss mellan intressanta platser och vacker natur som annars är svårt att hinna med på en stadsvandring. Guiden berättar om och fokuserar på vacker natur, granit, arkitektur och arvet från Stenhuggeriepoken. Då arbetade tusentalet män i stenbrotten längs havet  och bearbetande graniten till gatsten, byggmateriel eller konstverk. 

Vi cyklar sällan mer än 5 minuter åt gången men hinner med en promenad i Stångehuvuds naturreservat med sina släta, orörda  granitklippor. Vi kör genom stenbrott och tittar på  imponerande byggnadsverk i centrala Lysekil där vi ser graniten på plats i stadsmiljön. Lär dig mer om det lokala kulturarvet!


Använd din egen cykel - eller en av våra (mer info nedan).
(Om alla i en grupp kör MTB kan guiden välja att köra på tuffare underlag och dra nytta av MTB-cyklarnas fördelar. Mindre tåliga cyklar riskerar punktering eller liknande.)

 •  Klicka på knappen BOKA NU! för att se datum, tider och priskategorier för olika avgångar. Din bokning blir inte bindande förrän du checkar ut varukorgen och beloppet reserverats på ditt betalkort. 
 • Minimiantal 4 deltagare krävs på de flesta avgångar, annars ställs turen in. 

Snabbfakta: STENHUGGAREN

Område: LYSEKIL centrum  och Stångehuvud
Säsong: Mars-December
Varaktighet: 2 hrs (5-7 km)
Regn: Ja, vi kör - men bara om det regnar eller blåser måttligt.
Hård vind eller ösregn - då ställer vi in eller senarelägger starten.
Krav:

Min 12 år, min 155 cm lång, för att köra en av våra cyklar.
Ungdomar 10-12 år, som har vana att cykla i stadstrafik får delta (om de använder sin egen cykel), på föräldrarnas ansvar.
Alla deltagare under 15 ska bära hjälm. Övriga rekommenderas bära hjälm eftersom det kan vara lurigt att köra på grus, och i grupp i stadstrafik.

Detta ingår: Auktoriserad turistguide och MTB-guide (cykelhjälm, reflexväst)
Cykel: Använd din egen cykel eller boka en av våra:
 • 3-vxl cykel m fotbroms
 • MTB m enbart handbroms (välj den storlek som rekommenderas för din längd)
Ta med:

Eventuellt: huvudbonad, solglasögon, ryggsäck, kamera, vatten

Måltid: Ingår ej

Från SEK 325

Boka Nu!

Detta är turen som vi gjort i mer än 10 år på uppdrag  av kryssningsfartygen som  lägger till i Lysekils Hamn. Natur, kultur och historia i koncentrat. Oftast är det inte mer än 5 minuter mellan varje stopp.

Vi bekantar oss med cyklarna på en tur från Norra Hamnen till Campus Väst och vidare genom det som en gång var flera stora stenbrott, numera Stångehuvuds Naturreservat, där vi vandrar ut på de orörda klipporna.

Vi passerar Gullmarsvallen (utsedd till Sveriges vackraste Idrottsplats), Bautastensvägen och så småningom Havsbadsområdet och resten av Södra Hamnen.

Avslutningen tar oss genom centrala Lysekil där vi ser exempel på konstverk och byggnader i granit. Från Stadsparken beger vi oss åter mot Gamlestan och Norra Hamnen. 

Turen kan anpassas  efter deltagarnas önskemål.

Höjdpunkter

 • Stad och land, natur & kultur, orörd och förstörd natur - alldeles nära varandra.
 • Få höjdmeter, endast en brant backe att gå eller cykla uppför,  ca 500 meter promenad, och ett flertal guidestopp längs vägen gör att denna tur passar nästan alla åldrar och intressen.
 • Kom med egen cykel, eller hyr en av oss. Då väljer du mellan MTB (mountainbike) eller en vanlig 3-växlad cykel med fotbroms. Hjälm finns att låna.
REK LÄNGD FÖR OLIKA STORLEK PÅ MTB-CYKELN:
 • XS = 155-163 cm  
 • S = 160-170 cm
 • M = 168-179 cm
 • L = 176-188 cm
 • XL = 185-198 cm

Reseväg

 1. 6, Norra Hamngatan, Lysekil