Vandring i högt eller lugnare tempo, mellan kulturminnen och naturreservat, bland hällristningar mm. , längs Kuststigen, Soteleden eller Bohusleden.
Vandring = blandad terräng, dvs i gräs, på grus, stigar och berg i dagen. Svår vandring kan vara brant, oländig (ojämn), hal eller på annat sätt krävande. På de sträckor som är klassade som medelsvåra och svåra behöver du ha kraftigare skor än sneakers. Men även på lätta sträckor i naturen är det en fördel att ha gummistövlar eller kängor, särskilt om det nyligen regnat. Bokningsbara vandringar, visas i kalendern längst ned på sidan.
Promenad = långsammare tempo, fler stopp och tillrättalagd terräng. Trappor kan förekomma (dvs inte lämplig för barnvagnar och liknande). Inget krav på speciella skor.
För stadspromenader och kulturguidningar till fots, med bil/båt/cykel - klicka här
Lysekils kommun består av en fastlandsdel, och en skärgård i väster och söder. De flesta öarna är små och obebodda. Undantagen är Stora och Lilla Kornö samt Gåsö som saknar bofasta. Skaftölandet, som har broförbindelse mot Uddevalla och en personfärja till Lysekil har två samhällen med åretruntservice. Landmassan är uppbruten i ett antal halvöar eller näs som är omgivna av fjordar.
I norr går kommungränsen mot Sotenäs i Åbyfjorden, som är ganska smal. Härnäset är den nordligaste halvön på Stångenäset och de skiljs åt av den bredare Brofjorden. På Brofjordens sydsida ligger Lysehalvön med Preems oljeraffinaderi väl inbäddat i naturen. Mellan Lysehalvön och Stångenäsets sydvästligaste del tränger Trälebergskilen in.
Gullmarn (Sveriges enda tröskelfjord) ligger öster om Stångenäset, med Munkedal i nordost och Uddevalla i sydost. Söder om Lysekils stad, vid Gullmarsfjordens mynning, ligger Skaftölandet med Nordströmmarna, inlandsfarleden som förbinder Gullmaren med Orust och Uddevalla.
Fiske:
Observera att lax- och havsöringsfiske endast är tillåtet 1 april-30 september. Minst 45 cm, ingen trolling.
Havsbottnarna längst in i fjordarna är rika på sediment och är extremt viktiga för både vadarfåglar och marina organismer, t ex snäckor och nykläckta plattfiskar.
På några få meters djup finns ålgräsängar som är oerhört viktiga för småfiskarna, och resten av näringskedjan. Ålgräsängarna kan du se när du paddlar över dem i kajak, eller om du snorklar.
Gemensamt för alla våra fjordar, och "kilar" är också de typiskt bohuslänska sanka strandängarna där boskap kan beta.
Inom Lysekils kommun finns hela 13 naturreservat! Här finns allt ifrån bokskogar, blandskog, skalbankar och orkidéängar till karga kustlandskap med mjukpolerade granitklippor och klapperstensfält.
Allemansrätten gäller, men det kan finnas undantag och begränsningar. Kontrollera därför vad som gäller i varje NR som du tänker besöka.
Föreskrifter & service i naturreservaten
Klicka på naturreservatets namn för att se vilken service i form av toaletter och parkeringsplatser som finns i varje reservat. Kontrollera även vilka specialbestämmelser, sk föreskrifter, som gäller i varje enskilt NR du tänker besöka.
NR tillgängliga med bil:
Kuststigen passerar genom eller ligger i direkt anslutning till samtliga utom Gullmarsskogen.
NR tillgängliga endast med (taxi)båt eller kajak:
Kuststigen är ett sammanhängande nätverk av kustnära vandringsleder längs Bohuskusten och i norska Östfold. Ibland sammanfaller sträckningen av Kuststigen med andra vandringsleder, t ex Soteleden, eller lokala kultur- & vandringsslingor.
Det finns några sk. rund-slingor utmed Kuststigen, men för det mesta måste du gå tillbaka till utgångspunkten om du kommer med egen bil.
Kuststigens tar dig genom ödemarker, naturreservat och kustsamhällen, till högt belägna utsiktspunkter och förbi intressanta platser. Svårighetsgraden varierar väldig på olika delsträckor, liksom tillgången till toaletter och annan service.
Lättvandrade rundslingor finns bland annat i Lysekils tätort, Lyse Kulturstig, Brodalen, Näverkärrs NR på Härnäset och Vägeröd/norra Skaftölandet samt i Gullmarsskogens NR.
Från Nordens Ark (Åby) går man söderut, runt Åbyfjorden och kan efter en knapp mils vandring välja att fortsätta 2,5 mil söderut till Näverkärrs NR, i södra änden av Härnäset. Därifrån får du beställa taxibåt eller upphämtning om du inte vill gå hela vägen tillbaka. Flera av delsträckorna är klassade som svåra och medelsvåra. På vägen dit passerar du Röe Gård med café, mat och boende och stenhuggarsamhället Fågelviken. Medelsvåra och svåra etapper leder till vidunderlig utsikt.
Väljer du att gå österut, mot Brodalen (affär/kafé året runt) passerar du Broälvens NR och går sedan längs hällristningarnas "Via sacra" i Backa, norr om Brastad. LysekilGUIDE erbjuder ett antal olika aktiviteter där du kan lära mer om hällristningar och bronsåldern. Från Brastad (affär/kafé året runt) fortsätter Kuststigen längs Brofjorden via samhällena Rixö och vidare längs Lysehalvön och Trälebergskilens NR.
I Lysekil går vandringsleden längs den spektakulära Västerhavspromenaden, där du går på en snickrad gångbana ovanför en vild och oframkomlig kuststräcka. Kuststigen fortsätter sedan längs Strandpromenaden i Norra Hamnen, den gamla stadskärnan, och vidare genom Stångehuvuds NR. Reservatet, med sin världsunika sammansättning av mjukpolerade granitklippor, finns tack vare en framsynt kvinna, Calla Curman, som åren 1917-1921 köpte upp marken och räddade den från vidare stenbrytning. Mer om henne och hennes man Carl Curman kan du lära dig på guidade turerna Baderskan och våra stadsvandringar.
Från Havsbadsområdet i södra Lysekils tätort går färden vidare med personfärja över Gullmarsfjorden till Fiskebäckskil. På Skaftölandet går Kuststigen genom naturreservaten Vägeröd och Gröderhamnsängen. I Grundsund finns en fantastisk strandpromenad med utsikt över Gullmarns inlopp och Gåsöskärgården.
Kartor och beskrivningar av leden genom Lysekils kommun finns på sidorna 42-46 och 46-53 i den officiella digitala guiden till Kuststigen.
På några delsträckor av Kuststigen kan du vandra på egen hand mellan två busshållplatser. Men, bussförbindelserna är få, och det kan vara stressigt att ha en tid att passa. Så, för det mesta kan det vara en fördel att få skjuts till din startplats eller tillbaka till hotellet/gästhamnen.
Vår vandringsguide kan gå med dig på en extra besvärlig delsträcka eller ta dig med till utsiktsplatser och annat som är värt att fotografera eller titta närmare på. Vi kan även hjälpa till med utrustning för utomhusmatlagning eller transportera din packning.
Vandrar du med guide får du dessutom en orientering kring området och tips av oss inför fortsatt vandring på egen hand. Vi kallar detta för Kom-igång-vandring längs Kuststigen. Läs mer och boka här
Guidade vandringar längs delsträckor av Kuststigen, Soteleden och Bohusleden.
Vi kan ordna paket med vandringsguide och båttransport till naturreservaten Ryxö, Stora Bornö, Kalven på Kornö och Gåsöskärgården. Du kan även beställa båttaxi från Lysekil, t ex via Fortuna eller Sea 4 Fun.
Till Lilla & Stora Kornö (Klingkyrka på bilden), Gåsö samt Stora & Lilla Bornö kan du även följa med oss på en guidad tur i stabil tandemkajak.
Vill ni ha hjälp att hålla tempot uppe och vandra en längre sträcka? Vill ni ha hjälp att förbereda utomhusmatlagning eller att hålla ihop en större grupp? Eller är ni specialintresserade av grottor, växter eller något annat tema?
Vandring längs Kuststigen med gästguide: Detta är en samling av guidade turer med olika inbjudna guider. De har olika kompetenser och intressen och kommer att hålla i vandringar på teman som de själva väljer.