familjeäventyr

för barn och deras familjer

Familjeäventyr

Här har vi samlat olika aktiviteter för:

  • barn
  • familjer med barn
  • och sådant som mormor och farfar kan göra tillsammans med sina barnbarn

 

Hem

Soft Outdoor Adventures for families

Utgångspunkten för oss, Wictoria och Fredrik, när vi utvecklat våra verksamheter är att öka betydelsen av platsen Lysekil, dvs att fler kan få ut mer av sin vistelse här.

När vi började fanns exempelvis inte någon cykeluthyrning, det saknades kajakuthyrning och klättringen var alltför svår och otrygg för att fler skulle kunna ta del av vår natur på ett hållbart sätt.

Vana friluftsfamiljer har både utrustning, kläder och kunskaper för att skapa sig sin egen betyselse av Lysekil men de flesta har inte denna möjlighet, säger Fredrik, som själv varit både barn- och kajakledare inom Friluftsfrämjandet. 

Havskajaktur: FISKAREN

En  kajaktur med guide i Lysekils skärgård på vinterhalvåret kan vara magisk! Vattnet är kristallklart och inga motorljud hörs. Njut av havet, tystnaden och paddlingen. Kanske får vi sällskap av en nyfiken säl eller andra som är ute och fiskar. Gullmarns mynning är isfri 51 veckor om året, även om fjorden är frusen längre in. Upplev en ny dimension av Bohuslän! Stabila kajaker och torrdräkt gör att du kan njuta ännu mer av vinterpaddlingen. Totalt 4 timmar varav ca 2,5 timma paddling innan och efter lunchpaus. Vanligtvis går turen lördag förmiddag. Om vädret inte tillåter detta kan turen flyttas till söndag, om det passar deltagarna. Namnet Fiskaren anspelar på de modiga män som trotsade havet i alla väder och årstider för att förse sina familjer med mat och konservindustrin med råvara. Sälarna som ofta dyker upp och följer med oss en stund är också fiskare. Och så äter vi en god och mustig fisksoppa under bensträckaren i mitten av paddelturen.   Område: LYSEKIL   Gullmarsfjorden Säsong: Oktober-April Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Min 13 år, min 160 cm lång Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid, torrdräkt (+ evt huva och handskar) Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 1.095   Tillval: Egen singelkajak K1 Vattentät säck för nycklar och telefon Vattentät säck för förstärkningsplagg Extra: Bastubad vid återkomsten Besök Havets Hus saltvattensakvarium  

FrånSEK 1'195
Boka Nu!

Klättra och vandra: KLÄTTERSTIG

Scrambling +++  - Topptur med vandring, topprepsklättring, scrambling och lunch.   Äventyr för alla åldrar.    Område: 10-15 minuter med bil från centrala Lysekil Säsong: April-November Krav: Normal fysik, med fullt friska knän och vrister. Barn och ungdomar under 16 år är välkomna under juni-augusti. Detta ingår: Guide, lån av personlig klätterutrustning som sele, hjälm och skor för topprepsklättring. Lättare lunch i fält ingår. Ta med: Skor lämpliga för terrängvandring (som sitter kvar på foten och har kraftig sula) Varaktighet:  4 timmar totalt  Samling: N Hamng. 6 Pris: SEK 995 (vuxen)  

Klättra: Topprep - en introduktion

Prova på att klättra med sele, hjälm och klätterskor. Vi är vana vid att hjälpa barn, ungdomar och vuxna nybörjare till en härlig upplevelse. OBS! Detta är inte en kurs - utan endast en introduktion   OMRÅDE: Trellebystrand Säsong: Maj-September Recommended for:   3-73 år Krav: Inga förkunskaper Hyfsat bra anklar och knän Detta ingår: Hjälm, sele och klätterskor. Aktivitetsledare som säkrar och instruerar. Varje deltagare får prova på 2-3 leder (beroende på ledernas svårighetsgrad och längd, under maximalt två timmar per session) Varaktighet: 2 timmar från samling tills vi skiljs åt igen Pris: Vuxen: SEK 395 Familjepris och barn/ungdom finns också Tillval:   Extras: Havets Hus Sea Aquarium (entry)   Är ni en grupp som vill ha en egen aktivitet, på en tidpunkt som passar er kan ni boka en "Privat klätterledare" för 2-4 timmar. Räkna då med minst 25 minuter per person om ni vill hinna klättra minst 2-3 leder per person.

Klättra: Strandsittaren - familjeäventyr

Beach dweller - Via corda, scrambling och möjlighet att prova på topprepsklättring. Vi rör oss i sidled längs smala klipphyllor, ca 2 meter ovanför vattenytan. Säsong: april-november   Max 2 timmar  Ålder 3-73 år med fullt friska knän och vrister.    Område:   Trellebystrands Camping Säsong:   Maj-September Krav:  3 år, skor som sitter kvar på foten Detta ingår:  hjälm, sele och guide (skor till topprepsklättringen) Ta med:   ryggsäck (händerna måste vara fria) Varaktighet:   2 timmar Pris:  SEK 495 (vuxen)   Tillval:   Extra:  Besök Havets Hus saltvattensakvarium        

Uthyrning Kajak

När vi inte har guidade turer finns möjlighet att hyra våra kajaker för upptäcksfärder på egen hand. Boka så här: 1) Välj önskad upphämtningsDAG 2) Välj mellan kajak K1 för en person eller K2 (tvåmanskajak). 3) Fyll i kontaktuppgifter inkl telefonnummer till en person i gruppen. 4) Fyll i betalningsinformation via säker betallösning (TrekkPay) och slutför beställningen. 5) KONTAKTA OSS på telefonnumret som kommer med bokningsbekräftelsen för att avtala tid för upphämtning och återlämning. 6) Ta med kvitto/biljett på email till kajakförrådet på Norra Hamngatan 6 i Lysekil.

Kajaktur: SILLSTRYPAREN

Dags att slappna av och njuta av naturen! Vi glider fram i sakta mak genom skärgården i stabila kajaker. Guiden hjälper dig med grundläggande teknik och berättar om ålgräsängar, fisket och sillperiodernas betydelse för Bohuslän i allmänhet och Lysekil i synnerhet. Bli sillstrypare för en dag... Upptäck Bohusläns skärgård Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar. Paddelturen går i Gullmarns naturvårdsområde, på Sveriges enda tröskelfjord. Om vädret tillåter tar vi en tur till Saltöarkipelagen för ännu mer sill-historia.   Område: LYSEKIL  Gullmarsfjorden Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa, kunna simma 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 2,5 i kajaken) Pris: SEK 795   Tillval: Egen singelkajak K1 Vattentät säck för nycklar och telefon Vattentät säck för förstärkningsplagg Torrdräktshyra Extra: Bastubad vid återkomsten Besök Havets Hus saltvattensakvarium        

HUGGET I STEN - från Lysekil till Härnäset

Guidad visning med bil /buss . Besök stenhuggarmiljöer i Rixö och på Härnäset samt hällristningarna i Backa, Brastad. Stenbrott och bolagshus, miljöbrott och Hitlersten, bronsålderskult och fackföreningsrörelser.

Havskajak: PRIVAT TUR - Uddevalla Västra

Vill ni ha en guide som tar med er till de vackraste och mest avlägsna platserna? - Vi förmedlar guider med lokalkännedom Har ni egna havskajaker och vill endast ha en guide som kan navigera i skärgården? - Vi tillhandahåller en privat guide Vill ni paddla kajak på vintern, men saknar torrdräkter? - Vi hyr ut torrdräkter, kajaker och guide - tillsammans eller var för sig Har ni speciella intressen/önskemål? - Vi förmedlar guider med specialkompetenser, t ex marinbiologi, lokalhistoria, ornitologer, sjögrässafari etc Utländska gäster? - Vi förmedlar kajakguider som talar engelska, tyska, och evt fler språk. Önskar ni privatlektioner för att förbättra er paddelteknik? -Vi förmedlar kajaklärare för privatlektion eller en hel kurs Vill ni ha något speciellt (kajakbröllop, möhippa, svensexa, Geo-cashing, skärgårdsquiz etc)? - Vi kan skräddarsy ett evenemang efter önskemål   Önskar ni sjösätta på en plats och avsluta paddlingen på ett annat ställe? - Inga problem, vi ordnar det med   Vänligen gör en bokningsförfrågan här intill, så skickar vi en offert.   OBS! Bokningsvillkor för onlinebokning av denna aktivitet: Max 10 personer i K1, eller max 16 pers i K2:or. Bokas minst 3 dagar i förväg. Vi tar ut en depositionsavgift för att säkerställa bokningen. Den dras efter att vi kontaktat Er och bekräftat arrangemanget. Vid tidig avbokning behåller vi 30% av startavgiften. Vid avbokning inom 72 timmar behåller vi 50% av startavgiften.

FrånSEK 3'795
Boka Nu!

Uthyrning Cykel

Boka så här: 1) Välj önskad upphämtningsdag 2) Välj mellan unisex 3 vxl, 21 vxl samt herrcykel 3-7 vxl, 21 vxl och familjecykel 21 vxl 3) Fyll i kontaktuppgifter inkl telefonnummer till en person i gruppen. 4) Fyll i betalningsinformation via säker betallösning (TrekkPay) och slutför beställningen. 5) Kontakta oss på telefonnumret som kommer med bokningsbekräftelsen så att vi kan avtala tid för utlämning och upphämtning. 6) Ta med kvitto/biljett på email till cykel- och kajakförrådet på Norra Hamngatan 6 i Lysekil.

Båt: Ostron & Musseläventyr

Ostron och musseläventyr med doft av tång och nylagade musslor Vi färdas med Signe, vår bohuslänska julle byggd 1952, ut till musselodlingen där vi visar hur det går till att odla och skörda musslor. Vi plockar med oss musslor för gemensam tillagning och avsmakning senare på en vacker klipphäll. Även ostron plockas upp och vi får lära oss mer om havets delikatess på en mycket speciell och unik plats i Bohuslän.  Vi gör ett strandhugg på Käringeholmen där musselskörden tillagas och ostronen öppnas och avnjuts vid strandkanten.  Välkommen!  

3 day Outdoor Experience

Experience the best of the Swedish west coast.

Vandra: Lysekil runt, stads- och naturvandring med guidning

Promenad i rask takt (ca 8 km), med auktoriserad guide som berättar om det vi passerar. Vi stannar till då och då för att vila och betrakta de vackraste  utsikterna, speciella platser. Vi berättar om intressanta fenomen, pausar för fototillfällen och för att insupa atmosfären av Lysekil idag och i forna tider. Mycket vandring, många backar och mindre tid för stillastående föredrag. En introduktion för dig som vill uppleva mer av Lysekil.   Endast förhandsbokning online. Annars ställs turen in. Anmälda meddelas startplats per telefon eller email.

Cykeltur: Stenhuggaren

Guidad cykeltur 2h Med fokus på Stångehuvuds naturreservat tar vi en rundtur genom Lysekil och får reda på villkoren för stenhuggarna, var stenen hamnade och hur Calla Curman räddade Stångehuvud från fortsatt stenbrytning.

Havskajak: PRIVAT TUR - Lysekil Norra & Södra Hamnen

Vill ni ha en guide som tar med er till de vackraste och mest avlägsna platserna? - Vi förmedlar guider med lokalkännedom Har ni egna havskajaker och vill endast ha en guide som kan navigera i skärgården? - Vi tillhandahåller en privat guide Vill ni paddla kajak på vintern, men saknar torrdräkter? - Vi hyr ut torrdräkter, kajaker och guide - tillsammans eller var för sig Har ni speciella intressen/önskemål? - Vi förmedlar guider med specialkompetenser, t ex marinbiologi, lokalhistoria, ornitologer, sjögrässafari etc Utländska gäster? - Vi förmedlar kajakguider som talar engelska, tyska, franska, spanska, ryska, japanska, arabiska etc. Önskar ni privatlektioner för att förbättra er paddelteknik? -Vi förmedlar kajaklärare för privatlektion eller en hel kurs Vill ni ha något speciellt (kajakbröllop, möhippa, svensexa, Geo-cashing, skärgårdsquiz etc)? - Vi kan skräddarsy ett evenemang efter önskemål   Önskar ni sjösätta på en plats och avsluta paddlingen på ett annat ställe? - Inga problem, vi ordnar det med   Vänligen gör en bokningsförfrågan här intill, så skickar vi en offert.   OBS! Bokningsvillkor för onlinebokning av denna aktivitet: Max 10 personer i K1, eller max 16 pers i K2:or. Bokas minst 3 dagar i förväg. Vi tar ut en depositionsavgift för att säkerställa bokningen. Den dras efter att vi kontaktat Er och bekräftat arrangemanget. Vid tidig avbokning behåller vi 30% av startavgiften. Vid avbokning inom 72 timmar behåller vi 50% av startavgiften.

Havskajak: PRIVAT TUR - start i Sotenäs

Vill ni ha en guide som tar med er till de vackraste och mest avlägsna platserna? - Vi förmedlar guider med lokalkännedom Har ni egna havskajaker och vill endast ha en guide som kan navigera i skärgården? - Vi tillhandahåller en privat guide Vill ni paddla kajak på vintern, men saknar torrdräkter? - Vi hyr ut torrdräkter, kajaker och guide - tillsammans eller var för sig Har ni speciella intressen/önskemål? - Vi förmedlar guider med specialkompetenser, t ex marinbiologi, lokalhistoria, ornitologer, sjögrässafari etc Utländska gäster? - Vi förmedlar kajakguider som talar engelska, tyska, och evt fler språk. Önskar ni privatlektioner för att förbättra er paddelteknik? -Vi förmedlar kajaklärare för privatlektion eller en hel kurs Vill ni ha något speciellt (kajakbröllop, möhippa, svensexa, Geo-cashing, skärgårdsquiz etc)? - Vi kan skräddarsy ett evenemang efter önskemål   Önskar ni sjösätta på en plats och avsluta paddlingen på ett annat ställe? - Inga problem, vi ordnar det med   Vänligen gör en bokningsförfrågan här intill, så skickar vi en offert.   OBS! Bokningsvillkor för onlinebokning av denna aktivitet: Max 10 personer i K1, eller max 16 pers i K2:or. Bokas minst 3 dagar i förväg. Vi tar ut en depositionsavgift för att säkerställa bokningen. Den dras efter att vi kontaktat Er och bekräftat arrangemanget. Vid tidig avbokning behåller vi 30% av startavgiften. Vid avbokning inom 72 timmar behåller vi 50% av startavgiften.

Kajaktur: STADSPADDLING

Glid fram i lugnt tempo och njut av solnedgången över granitklipporna som omger vackra Lysekil. Upptäck Bohusläns skärgård Paddelturen går i till Stångehuvuds naturreservat. Om vädret tillåter går vi tur och retur mellan Norra och Södra Hamnen. Annars anpassar vi sträckningen efter vädret, vindriktning och -styrka samt deltagarnas förkunskaper.   Område: LYSEKIL  Stångehuvuds naturreservat Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa (fredagar minst 16 år fyllda) Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, paddel, flytväst och kapell Barn/ungdom: Barn 5-9år och ungdom 10-15år välkomna på tisdagar och torsdagar Varaktighet:  2 timmar totalt (varav ca 1.5 i kajaken) Pris: SEK 495 (vuxen)   Tillval: Egen singelkajak K1 Vattentät säck för nycklar och telefon Egen kajak: Följ med på en guidad tur och använd din egen havskajak   Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar      

Kajaktur: MUSSLOR À LA GRANIT (familjetur)

Upplev solnedgången och få en kulinarisk upplevelse OBS! Av och till är det ONT OM LOKALPRODUCERADE BLÅMUSSLOR. Då serverar vi istället havskräftor, en annan lokalt fiskad delikatess.  Blåmusslor, kajak, naturen och livskvalitet Detta är en tur för dig som gillar att njuta, som uppskattar lugn och ro och som inte känner för att paddla så långt. Förutom god mat och vacker natur blir det förhoppningsvis en vacker solnedgång över Västerhavet att njuta av. Tillsammans tillagar vi och avnjuter blåmusslor på en egen ö. Maten är en lika viktig del av turen som de nakna solvarma klipporna och paddlingen. Detta är "soft adventure", slow food, natur and familjemys förpackat i en enda 4-timmarstur.   Varva ned och slappna av Vi paddlar i långsam takt, lagom för nybörjare. Guiden ger nödvändiga instruktioner om hur du manövrerar kajaken, och den som vill får veta mer om omgivningarna.   Upptäck Bohusläns skärgård Bohuslänska Lysekil är perfekt för äventyrliga utflykter till havs och på land, samtidigt som området bjuder på rik lokal historia och matkultur. Här arrangerar OUTDOOR WEST under trygga former bekväma och samtidigt utmanande upplevelser på den nivå du önskar. Område: LYSEKIL  Saltö fjord eller Gullmarsfjorden Säsong: Maj-September Krav: Normal hälsa, Vuxna bör kunna simma 200 m Detta ingår: Guide, plats i delad K2-kajak, utomhusmåltid Ta med: Huvudbonad, förstärkningsplagg till rasten, solglasögon, ("senilsnöre" till glasögonen), 0.5L vatten (att förvara ovanpå kajaken) Varaktighet:  4 timmar totalt (varav ca 1,5-2h i kajaken) Pris: Vuxen: SEK 795 (i K2 kajak som delas med någon annan)   Specialpris (aktuellt belopp framgår vid bokning) för följande kategorier: Ungdom  (i K2 kajak som delas med någon annan) Vuxen + 1 barn i samma K2 kajak Vuxen + 2 barn i samma sittbrunn, i en K2 kajak Vuxen + 1 ungdom i samma K2 Par i delad K2 Vuxen i egen K1 kajak   Tillval: Egen singelkajak K1 Vattentät säck för nycklar och telefon Extra: Besök Havets Hus saltvattensakvarium